Agencija se izvinila zbog netačnih izveštaja o finansiranju kampanja

Izbori 2020 28. avg 202011:45 > 11:55
N1

Agencija za borbu protiv korupcije javno se izvinila i navela da je došlo do tehničkih problema u prikazivanju izveštaja o troškovima izborne kampanje koji se nalaze na zvaničnoj internet prezentaciji Agencije.

„Tokom jučerašnjeg dana upozoreni smo na nelogičnosti u prikazivanju numeričkih podataka, nakon čega smo pristupili temeljnoj kontroli prikaza svih izveštaja o troškovima izborne kampanje, koje su politički subjekti podneli u vezi sa poslednjim republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima. Uočeni problemi u aplikaciji se otklanjaju i u najkraćem roku svi izveštaji biće prikazani u ispravnom formatu“, navela je Agencija u saopštenju.    

Organizacija Transparentnost Srbija ukazala je Agenciji na nelogičnosti u pojedinim objavljenim izvepštajima. U izveštajima se kao zbirni troškovi kampanje navode znatno manji iznosi nego što su iznosi utrošenih sredstava navedeni u stavci „Prihodi“.

Takođe, u zbiru pojedinih kategorija troškova, kao što su troškovi TV oglašavanja (što inače predstavlja i najveći deo troškova) izostavljeni su značajni iznosi, navela je Transparentnost.

Kada je reč o Srpskoj naprednoj stranci, u izveštaju Agencije je objavljeno da je utrošeno ukupno oko 5,8 miliona evra prihoda iz javnih izvora i sopstvenih sredstava, dok je na drugoj stranici navedeno da ukupni troškovi iznose oko 1,5 miliona evra.

Slično je i sa izveštajem o troškovima kampanje SPS-a i SPAS-a, naveo je portal nova.rs.