Meštani Sepca i Saranova ponovo pred opštinom Rača

Vesti 28. avg 202012:20 > 12:21
N1/Milan Nikić

Meštani račanskih sela Saranovo i Sepci danas su se okupili ispred crkve u centru Rače, a potom su u protestu u pokretu, glavnom ulicom došli do opštine Rača. Oni su na pisarnici opštine predali zahteve i pitanja lokalnoj samoupravi o, kako tvrde, nezakonitoj komasaciji - ukrupnjavanju parcela zemlje.

„Štrajk ćemo radikalizovati ako Nenad Savković, predsednik opštine Rača u dogledno vreme ne povuče odluke o nezakonitoj komasaciji. U protivnom, otićićemo pešice u predsedništvo Srbije, kod predsednika Aleksandra Vučića da njega upoznamo sa našim problemima, kao i kod predsednice vlade“, kaže za N1 Slavoljub Jevtić iz sela Sepci kod Rače.

Jevtić ističe da su viđeniji domaćini iz dva sela prethodno pozivani na informativne razgovore u policiji, kako bi pojasnili svoje učešće u protestima i davanje izjava medijima.

Ratari i voćari iz Saranova i Sepaca se protive ukrupnjavanju parcela, promeni vlasništva i oikacije zemlje, kao i promene vlasništva nad njivama, a posebno gubitkom 20 odsto obradivih površina komasacijom, za atarske puteve i melioraciju – odvodnjavanje zemljišta.