Samardžić: Izvesna pobeda opozicije u Crnoj Gori, pada prva domina na Balkanu

Vesti 28. avg 202013:24 > 13:25
N1

Danas je u centru Beograda održan protest pod sloganom Ne damo svetinje. Predstavnici dela opozicije govorile su o, kako kažu, posledicama izbora u Crnoj Gori, koji se održavaju u nedelju. Predsednik Državotvornog pokreta, profesor Slobodan Samardžić, izjavio je za N1 da bi, po svim istraživanjima, u Crnoj Gori trebalo da pobedi opozicija, ali da ne veruje da će režim Mila Đukanovića lako otići s vlasti samo zato što je izgubio izbore.

„Rezultati su krajnje neizvesni, ne zato što se ne zna ko će pobediti, po svim istraživanjima opozicija bi trebalo da pobedi, nego što se neće znati ko će pobediti. Zvuči paradoksalno, ali ne verujem da bi režim Mila Đukanovića lako otišao sa vlasti samo zato što je izgubio izbore“, ocenio je Samadržić.

Istakao je da je crnogorska opozicija danas organizovana i homogena, da kontrola izbornog procesa nikada nije bila bolja, i da su se stekli svi uslovi da se izbori sprovedu u redu.

Pritom je, kako je rekao, „kap koja je prelila čašu“ to što je Đukanovićev režim naumio da „ilegalno zavlada objektima Srpske pravoslavne crkve“, odnosno da preuzme imovinu verske institucije koja je hiljadu godina na tom prostoru i osnuje novu crkvu, čime je Đukanović sebe „meri sa Isusom i apostolima“.

Podsetio je i da je Đukanović već tri decenije na vlasti u Crnoj Gori zbog čega je „veći šampion nego Lukašenko koga svi kritikujemo danas“.

Samadržić je uveren da bi Đukanović i ranije izgubio na izborima da oni nisu prolazili sa „teškim falsifikatima“, dok je opozicija bila „razdrobljena slično kao u Srbiji“ danas.

„Ovo je važan trenutak za početak ozdravljenja na našem prostoru. Ako u Crna Gora stvarno uspe, to će biti prva domina koja je pala i pogurati ove ostale“, slikovito je objasnio Samardžić.

Iako ne očekuje da DPS prepusti pobedu opoziciji, ukoliko se istraživanja javnog mnjenja ostvare i ona osvoji više glasova, Samadržić ne veruje da će u Crnoj Gori doći do sukoba, već do određenih tenzija koje će se smiriti.

Gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live: