Klinika za infektivne bolesti u Nišu uskoro ponovo zbrinjava "ležeće" pacijente

Vesti 28. avg 202016:40 > 16:41
N1

Za oko dve nedelje očekuje se da Klinika za infektivne bolesti u Nišu ponovo zbrinjava "lezeće" pacijente, pošto je pre dvadesetak dana stacionarni deo zatvoren zbog izgradnje instalacija za kiseonik po sobama, jer je to vrlo često i obavezni deo terapije kod pacijenata koji se ovde nađu zbog upale pluća i simptoma koronavirusa.

Klinika se nalazi u posebnoj zgradi u kompleksu takozvanog starog Kliničkog centra, a kada je epidemiološka situacija usla u „mirniju“ fazu, bez naglih skokova broja obolelih od kovida-19, rešili su da započnu razvođenje medicinskih gasova, koje se pokazalo kao neophodno, jer su se od početka epidemije zaposleni svakodnevno dodatno iscrpljivali „kotrljanjem“ boca sa kiseonikom do bolesnika.

„Ponuđači mogu da se jave na javni poziv do kraja avgusta. Ako sve bude u redu, bez komplikacija u proceduri i slično, očekujemo da sve bude završeno za oko dve nedelje“, rekao je za N1 Radmilo Janković, zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu.

Prethodnih dana, kao i do završetka radova, Infektivna klinika radi samo kao ambulanta, odnosno – prijemno-trijažni centar.

Lekari ove klinike su, podsetimo, javno zatražili da se ovaj problem reši, jer su imali veliki broj pacijenata u sobama bez priključka na kiseoničko mesto, pa su do njih ručno donosili boce sa kiseonikom na koje su direktno priključivali medicinske aparate za davanje kiseonika.

U Nišu je trenutno broj kovid pacijenata smanjen na dvocifreni – danas ih je 77 u socijalno izolovanim delovima u „novom“ Kliničkom centru i u Klinici za pulmologiju. Šestoro pacijenata je u teškom stanju, priključeno na respirator, a laboratorijski nije kod svih potvrđen virus Sars-Cov2, ali se smatraju obolelima jer imaju sve simptome i druge laboratorijske pokazatelje.