Linta: Planski se opstruiše rešavanje pitanja više od 3.800 nestalih Srba

Vesti 29. avg 202015:08 > 15:12
N1

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je povodom Međunarodnog dana nestalih lica, da vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini "planski opstruišu rešavanje pitanja" više od 3.800 nestalih Srba na teritoriji koju kontrolišu, što čini više od jedne trećine od ukupnog broja lica nestalih 1990-ih godina.

On je u pisanoj izjavi takav odnos objasnio time što bi ;rešavanje pitanja nestalih Srba dovelo u pitanje „krivicu Srbije za ratove na prostoru bivše Jugoslavije“.

„Zbog toga je važno da Srbija pokrene političku, pravnu i diplomatsku borbu u medjunarodnoj zajednci za istinu o karakteru ratova devedesetih godina i masovnom stradanju srpskog naroda na prostoru bivše Jugoslavije“, napisao je on.

Srbija treba i da „učini sve da se daleko jače čuje glas srpskih žrtava u Ujedinjenim nacijama, SAD, Evropskoj uniji i drugim važnim svetskim centrima, i da nikad ne dozvoli da se prećutjuju, umanjuju i negiraju srpske žrtve“, ukazao je Linta.

On je zatražio i uspostavljanje jedinstvene evidencije srpskih žrtava u ratovima 1990-ih, insistiranje na obeležavanju svih stratišta Srba i veću pažnju medija za te teme.

Zahteva i donošenje Zakona o prinudno nestalim licima, aktivniji rad vlasti na prikupljanju podataka radi procesuiranja ratnih zločina nad srpskim žrtvama, i objavljivanje publikacija na stranim jezicima o tome.

Pozvao je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da pokreće istrage i podiže optužnice protiv „svih pripadnika hrvatskih, muslimanskih i albanskih vojnih i paravojnih formacija koji su počinili zločine nad srpskim civima i ratnih zarobljenicima“.

Potrebno je osnovati Kancelariju za rešavanje problema procesuiranih Srba za ratne zločine čiji bi zadatak bio da stručno i finansijski pomaže Srbe protiv kojih se vode „montirani sudski postupci za ratne zločnine od strane etnički motivisanih pravosudja u Zagrebu i Sarajevu“, naveo je Linta.