Nastavljeno suđenje u Lučanima, otac poginulog kaže – očekivana opstrukcija

N1

U Osnovnom sudu u Ivanjici nastavljeno je suđenje direktoru i dvojici rukovodilaca za tragediju u fabrici "Milan Blagojević – Namenska" u Lučanima u kojoj su 2017. godine, nakon eksplozije baruta, poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.

N1 dokumentarac iz 2018.

 Za tu nezgodu su optuženi direktor fabrike Radoš Milovanović, rukovodilac sektora zaštite na radu Toma Stojić i rukovodilac pogona za raketna goriva Vladimir Lončarević. Optuženi su za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, ali su sva trojica negirali krivicu tokom dosadašnjeg sudskog procesa.

Danas je završeno saslušanje optuženih, a u narednim ročištima biće saslušani svedoci.

Otac poginulog Milomira, Milovan Milivojević izjavio je danas za N1 da ga ne iznenađuje opstrukcija postupka.

„Očekivao sam i očekujem i dalje da to bude opstukcija, čim je to dodeljeno ovom sudu u Ivanjici, ja sam se ovome i nadao. Jer, dve godine mi je trebalo da pokrenem u ovom sudu… Sto dolazaka, evo, danas je 115. put. Kako je tužilaštvo radilo nekada, ne bi ni pokrenulo optužnicu, u to sam ubeđen, da nisam došao do predsednika države, na žalost sam morao da dođem do predsednika da bih mogao da pokrenem postupak da dokažem krivicu odgovornih za smrt moga deteta“, kaže Milovan Milivojević i dodaje da će ići do Strazbura.

Zbog uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje koronavirusa, i veličine sudnice u Ivanjici istovremeno je u njoj moglo da bude prisutno samo devet osoba, u šta spadaju članovi veća, okrivljeni, oštećeni, branioci i punomoćnici. Tako da celokupna javnost koja je bila zainteresovana za praćenje suđenja, nije mogla da prisustvuje.

Posle skoro godinu dana, slučaj nije daleko odmakao jer svoje iskaze na glavnom pretresu još nisu završili svi optuženi. Nakon što su Milovanović i Lončarević saslušani, suđenje je nastavljeno saslušanjem Tome Stojića.

Vladimir Todorić, punomoćnik porodice Milivojević, rekao je da nije beznačajno to što su sva trojica optuženih završila sa saslušanjem. On je napomenuo da je današnje svedočenje Stojića veoma bitno zbog razgraničenja u lancu odgovornosti.  

Inače, Osnovni sud u Ivanjici je dobio dopis od sindikata radnika Namenske u Lučanima, u kojem se traži da branioci optuženih zatraže izuzeće suda u Ivanjici, u daljem postupku suđenja.

Ovaj sudski proces započeo je u oktobru prošle godine, a ostao je upamćen po tome da su se upravo zaposleni i sindikalci fabrike u Lučanima, navodno spontano, okupili ispred ivanjičkog suda radi podrške direktoru Milovanoviću.