Udruženja: Otpuštanje 200 radnika još jedan korak ka urušavanju RTV

Vesti 02. sep 202017:57 > 17:58
N1/arhiva

Novinarska i medijska udruženja u Srbiji upozorila su da je otkazima za više od 200 stalnih saradnika na Radio-televiziji Vojvodine "nastavljeno dalje urušavanje javnog medijskog servisa u Vojvodini".

Uz ocenu da je na ovaj način ozbiljno ugroženo i manjinsko informisanje RTV-a, čija je zakonska obaveza da obezbedi kvalitetan program na manjinskim jezicima, udruženja su navela da je jedini ispravan potez rukovodstva RTV-a, nakon otpuštanja, da podnese ostavku.

„Nedopustivo je da više od deset redakcija od danas ostaje bez značajne novinarske podrške jer je Vlada Srbije rebalansom budžeta sredinom godine smanjila iznos koji je namenjen toj medijskoj kući. Neshvatljivo je i pogubno da je rukovodstvo te kuće sačekalo poslednji trenutak da o ovom problemu progovori“, smatraju u udruženjima.

Naveli su i da je sasvim jasno koliko je pogubno angažovati novinare i medijske radnike putem agencija za radnu snagu, koje ne nude nikakvu zaštitu radnicima, a istovremeno novinarima i novinarkama uništavaju integritet i autonomiju.

„Položaj RTV dobro ilustruje kuda vodi izbegavanje primene važećih zakona koji regulišu pitanje pretplate, ali i integritet tih medijskih kuća. Sistemskim sužavanjem prostora za razvoj tih medija uz nekompetentne poteze menadžmenta RTV proizvodnja kvalitetnog programa u toj medijskoj kući je ugrožena“, ocenili su iz udruženja.

Udruženja navode da su ovim otpuštanjima ugrožena i prava nacionalnih i etničih manjina na informisanje na maternjem jeziku, koje je zagarantovano kako domaćim zakonodavstvom tako i medjunarodnim aktima.

„Pridružujemo se zahtevima sindikata ‘Nezavisnost’ iznetim na protestu radnika javnog medijskog servisa Vojvodine koji je održan u ponedeljak 31. avgusta. 2020. godine. Podsećamo javnost i na to da javni medijski servisi pripadaju građanima i građankama i da oni imaju pravo da traže odgovornost za loše stanje u toj medijskoj kući“, zaključili su u saopštenju.

Zajedničko saopštenje za medije uputili su Asocijacija nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“, Asocijacija onlajn medija – AOM, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.