Blagojević o Kosovu: SAD žele prodor na ekonomskom polju, ali traže uslove

Vesti 03. sep 202018:48 > 18:49
N1

SAD ne žele da se u Vašingtonu razgovara o političkim problemima, već se fokusiraju na ekonomske, žele prodor na tom ekonomskom polju, da se napravi slobodna trgovinska zona na širem Balkanu, ocenio je u Danu uživo dugogodišnji dopisnik agencije Beta iz Brisela Dragan Blagojević. Dodaje da je američka inicijativa "podstakla EU na ozbiljnije razmišljanje" u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

U Vašingtonu su počeli dvodnevni razgovori predstavnika Beograda i Prištine. Delegaciju Srbije predvodi predsednik Aleksandar Vučić, u njoj su i ministar finansija Siniša Mali, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je uoči sastanka da je fokusiran na mlade ljude koji žele karijeru i da politiku treba ostaviti po strani.

„Amerikanci svakako žele prodor, žele da naprave slobodnu ekonomsku i trgovinsku zonu ne samo na teritoriji Srbije i Kosova, već i šire na Zapadnom Balkanu… Kuca se na otvorena vrata mnogih vođa zapadno-balkanskih zemalja“, kazao je Blagojević.

POVEZANE VESTI

Navodi da je stav Amerike da se 10 godina pregovara o političkim problemima i da se treba okrenuti ekonomskim pitanjima.

„Oni kažu – deset godina se pregovara o političkim problemima, pokušaćemo s nečim primamljivijim – da dodje veliki američki i evropski kapital. Ako bi se stvorila takva velika ekonomska zona, jer kaže Grenel – ja sam razgovarao s privrednicima u Srbiji i na Kosovu i oni kažu da ne mogu da rade, jer su prepreke velike, oko granica i birokratske…kako bi se te prepreke uklonile? Grenel navodi taj ‘šenžen model’, jer ako može u Kini, zašto ne bi i na Balkanu“, ocenjuje Blagojević.

On smatra i da na „stolu“ u Beloj kući nema političkih zadataka. „Oni su rekli da im to nije cilj“.

To je svakako i kritika na račun Evropske unije, koja vodi dijalog deset godina.

Nakon sastanka u Vašingtonu, u ponedeljak se nastavljaju i razgovori u Briselu.

„Postoji razlika u podeli posla. I Lajčak je rekao da će takođe o ekonomskim temama ponovo biti reči u Briselu. Njima je stalo da vide čime da podstaknu, da ukinu granice i razlike, da se krene u trgovanje, ali i u ekonomsku saradnju Srbije i Kosova. Amerikanci kažu – vi nastavite da se bavite političkim pitanjima, a mi ćemo se okrenuti ekonomiji. Ako treba da damo američke dolare, vi morate da stvorite uslove za to, kažu“, izjavio je Blagojević.

A kakvi to uslovi treba da se stvore, to je ono što zanima SAD.

„Imamo najavu Lajčaka da će u ponedeljak biti ozbiljni razgovori, o kako on kaže, aranžmanima nevećinske zajednice. To je onaj deo briselskog sporazuma koji se tiče Zajednice srpskih opština…Mislim da je tu veliki zalog, imovinska pitanja, medjusobna finansijska potraživanja i da će na ekspertskom nivou u subotu biti priče o ekonomiji, raseljenima i nestalim. EU se bavi drugim temama ali ne zaobilazi ekonomiju“, mišljenja je sagovornik N1.

Blagojević kaže da se američka inicijativa „podstakla EU na ozbiljnije razmišljanje“.

„Ne samo sada, već i ranije, američka inicijativa podstakla je EU. Borel i Lajčak koji se sad bave dijalogom, svedoci su da EU ne želi da ispusti da napravi prodor u dijalogu sada. Jeste bilo pomaka, trebalo je da dođe do nekog uspeha, ali videli smo, bilo je i unutrašnjih političkih problema na Kosovu“, ocenio je Blagojević.