Dok traju pregovori u Vašingtonu, cela Vlada "tapše Vučića po leđima"

Vesti 03. sep 202019:24 > 20:05
Shutterstock

Dok kosovska i srpska delegacija razgovaraju u Vašingtonu, stiže podrška iz Beograda ali i Prištine - svako "navija" za svoj tim. Nije isključeno da se na stolu nađu političke teme, ali za sada nema očekivanja da će doći do velikih sporazuma na tom polju.

Dok Srbiji iz dana u dan ističe zakonski rok za formiranje nove vlade, ona u tehničkom mandatu sastala se danas. Kao prvu tačku dnevnog reda usvojila je Deklaraciju kojom se pruža podrška predsedniku Vučiću, kako se navodi, u veoma teškim razgovorima koje u Vašingtonu vodi.

POVEZANE VESTI

„Političko iskustvo i podrška naroda koju predsednik Vučić ima jasno pokazuju da je on osoba koja je najbolje u stanju da štiti i da se bori za interes Srbije na svakoj adresi u svetu“, poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Javili su se i ministri u tehničkom mandatu da telefonskim putem podrže predsednika, koji će, kao lider naprednjaka, odlučivati o ministarskim mestima u budućoj vladi.

Ministar rada Zoran Đorđević poručio je da predsednik Vučić „ima punu podršku Vlade Republike Srbije za razgovore“. „Što je najažnije ima i većinsku podršku naših građana“, dodao je on.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naveo je da je u ovom trenutku najvažnije jedinstvo. „Jedinstvo koje mora da ima Vlada Republike Srbije, zajedno sa predsednikom, u očuvanju vitalnih srpskih nacionalnih interesa“, kazao je.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je gledao Vučića kada se „suprotstavlja najmoćnijim ljudima sveta“ i naveo je da će Vučić „pre ostaviti glavu nego Srbiju“.

Vulin je u pisanoj izjavi naveo da iako nije učesnik pregovora u Vašingtonu, „zna koliki je u ovom trenutku pritisak na Vučića“, ali je izneo uverenje da se Vučić „neće predati“.

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da takva podrška ustvari znači podršku jednoj principijelnoj politici. „Da mi jesmo za dijalog, jesmo za komopromise. Ali da, ukoliko dođe do nekih ultimatuma koji su suprotni našim interesima, ja sam siguran da će predsednik Vučić postupiti onako kako je to najbolje“, uveren je DAčić.

U Beogradu ističu da se razgovara o ekonomiji. Političke teme, sudeći po izjavi ambasadora SAD Entonija Godfrija, ipak nisu isključene iz igre.

„Ambasador Grenel, iako stavlja akcenat na ekonomiju, neće limitirati razgovor, tako da je moguć i razgovor o drugim temama, a verujem, kao i premijerka Brnabić, da će razgovor biti plodotvoran i da će doneti rezultate kojima ćemo biti zadovoljni“, naveo je Godfri.

Iako ne tako pompezna kao u Beogradu – podrška stiže i delegaciji Kosova. Od predsednika Tačija koji odbrojava dane do roka za potvrđivanje ili odbacivanje optužnice protiv njega. Za to vreme premijer Hoti se već pohvalio fotografijom u blizini Kongresa.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže da je Srbija spremila ozbiljan ekonomski paket. Otuda u Vašingtonu i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

„Hajde da razgovaramo o tome kako ćemo da pomognemo inovacije, kako ćemo da organizujemo zajedničke industrujske i poslovne parkove, kako ćemo da pravimo i privlačimo investitore za različite sektore koji već jesu spremni da ulažu u određene jake sektore koje smo prepoznali i kod nas, i na Kosovu“, kazao je Čadež.

Umesto ideje o zajedničkim fabrikama trebalo bi olakšati put robe prema Srbiji, smatra direktor RTV KiM Isak Vorgučić.

„Kosovski proizvodi koji idu prema Srbiji se zadržavaju oko mesec dana na carinskim terminalima u Srbiji. Dakle bez obzira ko je proizvođač – da li je firma srpska sa Kosova ili da li je albanska sa Kosova“, podseća on.

Dragiša Mijačić iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) mišljenja je da je ovo samo pogodna prilika za slikanje na travnjaku Bele kuće, a da su za moguća ekonomska rešenja neophodna finansijska sredsta koja za sada nisu izvesna.

„Ako se potpiše neko rešenje, neće imati finansijskih, a ni institucionalnih mehanizama za njegovu implementaciju što samim tim dovodi do činjenice da neće biti nekih velikih dogovora u ovom trenutku“, smatra on.

Razgovori u Beloj kući biće nastavljeni i sutra. Saznajemo da još uvek nema najave da će Donald Tramp prisustvovati ali hoće državni sekretar SAD Majk Pompeo.