Medicinske sestre iz Srbije u Nemačkoj: Novi početak nije lak, problem jezik

Vesti 04. sep 202011:29 > 11:37
N1

Medicinsko osoblje i negovatelji veoma su tražena zanimanja u Nemačkoj, u kojoj inače nedostaje radnika svih profila. A i interesovanje medicinara sa Balkana da pronađu posao u Nemačkoj je veliko.

Nedostatak stručne radne snage u nemačkom zdravstvu bio je izražen i pre izbijanja pandemije koronavirusa.

Milica Vojnović iz Sombora i Dragana Cajić iz Niša su u tome videle šansu i zato su odlučile da dođu u Nemačku, prenosi Dojče vele.

„Došla sam jer su ovde bolji uslovi rada, a posao je bolje plaćen. Lakše je napredovati u poslu. Došla sam zbog svoje dece“, kaže Milica Vojnović.

Bez obzira na njihovo višegodišnje radno iskustvo, novi početak u Nemačkoj nije lak.

Poseban je problem jezik. Dragana Cajić kaže da ima kolega koje bolje razume, ali se trudi da i dalje uči.

„Potrebno je malo vremena da se čovek navikne na život i rad u Nemačkoj.

“Sa Milicom i Draganom DW je razgovarao odmah po njihovom dolasku u Nemačku.

Zapošljavanje u Nemačkoj u vreme pandemije je generalno otežano. Dosta je i posla za agencije koje pružaju potrebnu pomoć.

„Zainteresovanost je velika“, kaže za DW Krstian Krčar, vlasnik agencije „Medicalfield“ koja posreduje u zapošljavanju medicinskog osoblja sa Balkana.

„Na Balkanu postoji veliko interesovanje za dolazak u Nemačku. Za posao u Nemačkoj zainteresovano je i mnogo ljudi koji imaju dobar život u Srbiji ili BiH. Oni odlaze i zbog svoje dece, jer žele da ona imaju bolju budućnost. Balkan nije najsigurniji deo sveta“, kaže Krčar.

Procenjuje se da samo, kada je recimo reč o negovateljima, Nemačkoj nedostaje oko 300.000 radnika.