Vučić: Potpisan bilateralan sporazum sa SAD, nema "tačke 10"

Vesti 04. sep 202018:56 > 18:57
Tanjug/AP Photo/Evan Vuči

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon potpisivanja sporazuma u Beloj kući da je zadovoljan dogovorenim i napomenuo da je u pitanju bilateralan sporazum sa SAD-om, a ne trilateralan i sa Prištinom. Predsednik Srbije je ponovio da nema "tačke 10" u sporazumu, ali da je, između ostalog, dogovoreno otvaranje kancelarije Fonda za razvoj SAD u Beogradu, očuvanje manastira, kao i pristup Kosova "mini Šengenu" i studija izvodljivosti o podeli energetskih resursa jezera Gazivode.

„Dakle, treća strana nije priznata kao subjekat međunarodnog prava“, kazao je Vučić o bilateralnom sporazumu.

Posle ceremonije potpisivanja sporazuma koji je u ime SAD potpisao predsednik Donald Tramp, a u ime Kosova premijer Avdulah Hoti, Vučić je kazao da tim sporazumom Srbija „uređuje odnose sa najvećom silom sveta“.

On je naveo da se sporazum odnosi „na ekonomiju i neka politička pitanja“.

„Bili su teški razgovori, iskreno smo zadovoljni onim što smo postigli“, dodao je Vučić, navodeći da Srbija nema čega da se stidi, posebno imajući u vidu to što je Amerika priznala Kosovo i to neće povući, dodajući da naprotiv ovi sporazumom „treba da se ponosimo“.

POVEZANE VESTI

On je rekao da je zahvalan predsedniku Trampu, „naročito na dugom bilateralnom susretu sa delegacijom Srbije“.

„Ja sam oko 15 minuta proveo sam sa njim na razgovoru. Iskazao je želju da dođe u Srbiju, a ja sam mu uputio zvaničan poziv“, naveo je Vučić.

Vučić je rekao i da je „čuo razne priče“, da je Grenel kazao da „sprema iznenađenje“, a to iznenađenje je, napominje on, bila „tačka 10“ o međusobonom priznanju Kosova.

Kaže i da oba sporazuma, srpski i albanski, sa SAD-om, imaju po 16 tačaka, ali da nisu iste za obe strane.

„Postignut je dobar sporazum za Srbiju, jer je samo za Srbiju predviđeno otvaranje kancelarije Fonda za razvoj SAD-a u Beogradu, toga nema za Prištinu niti za bilo koga u regionu. To će značiti snažan signal svim kreditorskim agencijama, pokazuje koliko je Amerika zainteresovan da radi sa Srbijom“, izjavio je Vučić.

„Tačka 10“ Grenelovo iznenađenje?

Vučić je rekao da je „čuo razne priče“, da je Grenel kazao da „sprema iznenađenje“, a to iznenađenje je, napominje Vučić, bila „tačka 10“ o međusobnom priznanju Kosova.

Kaže i da oba sporazuma, srpski i albanski, sa SAD-om, imaju po 16 tačaka, ali da nisu iste za obe strane.

„Postignut je dobar sporazum za Srbiju, jer je samo za Srbiju predviđeno otvaranje kancelarije Fonda za razvoj SAD-a u Beogradu, toga nema za Prištinu niti za bilo koga u regionu. To će značiti snažan signal svim kreditorskim agencijama, pokazuje koliko je Amerika zainteresovan da radi sa Srbijom“, izjavio je Vučić.

Vučić kaže i da je sa SAD dogovoreno da nadgledaju važne projekte koji se tiču obe strane.

„Nadgledaće važne projekte – izgradnju puta do Prištine, kako da izgradimo prugu… govori se kako će različite finansijske korporacije doći, kako ćemo da napravimo veći promet preko Merdara“, kazao je Vučić i dodao da je Hoti u jednom trenutku „pristao i na mini šengen, samo da se vrati tačka 10“.

Dogovoren moratorijum u trajanju od godinu dana

Predsednik Vučić je istakao da je Priština navela da će zbog moratorijuma da imaju krizu vlade, jer godinu dana nema članstva ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, niti nema priznavanja.

„To je potvrdio i Grenel, kao što i mi u tih godinu dana ne tražimo otpriznavanje“, naveo je Vučić.

Kosovo obećalo da će pristupiti „mini Šengenu“

Vučić je objasnio da se albanska strana svojim sporazumom sa SAD obavezala da će pristupiti „mini Šengenu“.

„Nije važna čija je ideja, a bila je naša… Time ćemo obezbediti slobodan protok robe i kapitala, što je za nas vrlo bitno“, ispričao je Vučić.

Takođe, navodi, obe strane su se obavezale da jedni drugima priznaju diplome.

„Mi s tim nismo imali problem, ono nisu želeli da priznaju diplome iz Kosovske Mitrovice“, kazao je.

Predsednik Srbije kaže i da Srbija nije pristala da se obaveže od koga će da kupuje energiju.

„Trebalo je da se obavezemo od koga ćemo i šta da kupujemo, mi na to nismo pristali. Da nam neko kaže da moramo da kupujemo skuplji gas od jeftinijeg, nismo želeli da prihvatimo“, rekao je.

Jedna od tačaka sporazuma bilo je i jezero Gazivode.

„Da ćemo da radimo, da se dve strane slažu da će da rade na vizibiliti studiji o Gazivodama, a to znači da se podele energetski delovi jezera Gazovode… Oni su se među sobom svađali u vezi s tim. Za nas je to dobro, jer mi nismo dobijali uopšte tu struju s Gazovoda do sada“, naveo je Vučić.

Prema rečima Vučića, obe strane su se dogovorile o zaštiti i promovisanju religijskih sloboda.

„I posebno zaštitu religijskih objekata i implementaciju sudskih odluka u vezi sa SPC… To se odnosi i na Pećku patrijaršiju i za Dečane“, dodao je.

Poslednja tačka sporazuma ticala se Izraela.

„I tu je bila naša velika borba. Naši domaćini su mislil da mi treba da pozovemo Izrael da on prizna nezavisnost Kosovo. Mi smo rekli – ne, jer time rušimo svu svoju politiku, to je sumanuto“, rekao je Vučić.

„Svađa albanske delegacije oko Gazivoda“

Predsednik Srbije je rekao, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa kosovskom delegacijom koja je kasnila dvadeset minuta, da je kosovski ministar pravde Seljimi bio vrlo ljut oko pitanja Gazivoda i mini-Šengena da je verovatno javio Ramušu Haradinaju, kao i to kojom je „žestinom juče tražio da se izbaci tačka 10“. Nema tu laži, tu je bilo 20 nas, dodao je.

„Videli ste i Grenela kako je promenio svoju izjavu – kako je rekao: hteli smo da iznenadimo Vučića time. Tako su nas iznenadili samo što nas šlog nije strefio, kad smo videli to, pa smo tražili da odemo u sobiče od šest kvadrata. Ja sam njima rekao – vraćamo se i očigledno je gotovo sa pregovorima. Oni su nas saslušali, Amerikanci, oni su bili fer, saslušali su nas i rekli razumemo, nećete… Ako prođe, prođe – nije prošlo“, naveo je.

Vučić je rekao da je sa Trampom imao srdačan susret, da ga je pitao za javni dug Srbije, za nezaposlenost i stanje u ekonomiji. Spremao sam se celu noć i ceo dan, ali nikad ne stignete sve da kažete, dodao je.

Tu su bili i Pens, i Ron Džonson i Džared Kušner, Robert O’Brajan i Ričard Grenel, svi su prisustvovali bilateralnom sastanku, naveo je Vučić.

Ja sam govorio o Srbiji kratko, o istorijskim odnosima Srba i Amerikanaca, ali sam pre svega govorio o budućim odnosima dve zemlje, želji da američki predsednik poseti našu zemlju, preneo je Vučić.

„Imamo razloga sporazumom da se ponosimo, nama sve odgovara“

Ovo je značajan bilateralni sporazum za našu zemlju sa SAD, nemamo čega da se stidimo, i imamo razloga da se ovim sporazumom ponosimo – videćete da ćemo se u budućnosti i kroz razgovore s nekim drugima vrlo rado pozivati na ovaj sporazum, jer mnogo toga što smo ovim sporazumom dobili neki drugi nam neće davati, zapamtite moje reči, rekao je Vučić novinarima.

Na pitanje koliko je važno da ono što je u sporazumu ne ostane mrtvo slovo na papiru, Vučić je ponovio da se radi o bilateralnim sporazumima. „Onaj ko zna ljude u američkoj administraciji zna da tu suviše igre nema. Ako mislite da neko može da se igra sa Amerikom – otiđite pa probajte. Zato su oni pobesneli i pitaju su kako sam uspeo da skinem tačku deset. I zato su oni nervozni. Mi smo se dogovorili da ih prve pustimo da iznesu svoj stav. I oni su izašli protiv Gazivoda i protiv mini-Šengena. A onda sam ja rekao da nema ni govora o tački 10 o međusobnom priznanju. Onda su oni rekli – napravićemo pauzu, a ja sam rekao – možete da pravite pauze koliko hoćete – nema diskusije o tome… Onda su oni to povukli. Onda su Albanci rekli – evo povlačimo sve naše primedbe na sve ovo, samo nam vratite tačku 10. U takvim uslovima kad nešto postignete i postignete dobar sporazum za svoju zemlju… „

Nama sve u ovom sporazumu odgovara, istakao je Vučić. On je naveo da na Prištinu ne treba da gledamo kao na neprijateljsku stranu, „već da gledamo kako sa tim ljudima da pravimo bolje odnose“, konstatujući da „oni nas gledaju baš kao neprijatelje, kao Marko Đurić što gleda njih“. „A ja ne želim da takvi odnosi budu u narednih 50 godina, nama treba mir, nama treba stabilnost“, naveo je.

Govoreći o prvom nacrtu, rekao je da je bio besan, a „da neće da kaže“ da suneki članoci srpske delegacije skoro pa zaplakali ne verujući da nešto tako loše možemo da dobijemo.

Naš manevarski prostor je mali, svki put šta god da odigrate da ne oštetite svoju zemlju, ako neko misli da smo završili – nismo završili, rekao je Vučić. Kaže da Albanci na svakom mestu, kao papagaji, ponavljaju dve reči – uzajamno priznanje i da je „ovo sada je prošlo bez te dve reči, ali ne samo bez njih, već sa dobrim ekonomskim stvarima, veoma važnim i dobrim stvarima i za nas i za Albance“. Kad se izgradi pruga, mi ćemo imati prugu do Drača, naveo je.

Više o razgovorima u Vašingtonu čitajte u BLOGU UŽIVO.

N1