Hoti: Korak ka normalizaciji i međusobnom priznanju, izuzetna vest za Kosovo

Vesti 04. sep 202020:03 > 20:07
Tanjug/ AP Photo/Evan Vuchi

Kosovski premijer Avdulah Hoti ocenio je da je današnji sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije veliki korak u normalizaciji odnosa dve zemlje, koji treba da se okonča međusobnim priznanjem.

POVEZANE VESTI

 „Verujem da se radi o istorijskom sporazumu u smislu značaja koji ima u pravcu postizanja konačnog sporazuma. Iz Bele kuće su uvek dolazile samo dobre vesti za Kosovo, tako je i danas sa sporazumom koji je postignut u prisustvu predsednika Trampa i njegove administracije posle dugog posla koji je urađen sa savetnikom za nacionalnu bezbednost i sa ambasadorom Grenelom“, kazao je Hoti novinarima posle sastanka u Beloj kući.

Prema njegovom mišljenju, dva su glavna pitanja u ovom sporazumu. „Kao što znate radi se o sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa dve zemlje i prvi je korak ka punoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, kazao je Hoti.

On je u obraćanju medijima rekao da sporazum predviđa velike infrastrukturne projekte, autoput i železnicu između Kosova i Srbije. Hoti je dodao da su projekti predviđeni sporazumom vredni više od milijardu evra, koje je ponudio MCC (Korporacija Izazov milenijuma), DFC (Američka međunarodna razvojna finansijska korporacija) i Banka za uvoz i izvoz SAD.

Dodao je da ima obećanje predsednika Trampa i njegove administracije da će svi projekti predviđeni sporazumom početi da se ostvaruju od sledeće godine.

Drugi značajan deo sporazuma je izraelsko priznanje Kosova, kazao je on.

Hoti je rekao da je u prisustvu predsednika Trampa telefonom razgovarao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i da su se dogovorili da odmah započnu pripreme za uspostavljanje diplomatskih odnosa dve zemlje.

„Mislim da je ovo izuzetna vest za državu Kosovo. Ona dolazi nakon dve tri godine blokada u novim priznanjima zemlje. Ova podrška koja dolazi iz Bele kuće je od suštinskog značaja za naš put tamo gde nam je mesto u evropskoj porodici, učlanjenju u UN, EU i NATO“, kazao je kosovski premijer.

Tači pozdravio potpisivanje

Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je potpisivanje sporazuma.

On je na Tviteru ocenio da se radi o istorijskom sporazumu koji je potpisan u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa.

Izrazio je zahvalnost američkom predsedniku i specijalnom izaslaniku Ričardu Grenelu na njihovom vođstvu u ovom procesu.

„Kosovo će sada nastaviti da radi na ekonomskom razvoju, radnim mestima i daljoj domaćoj i međunarodnoj konsolidaciji“, napisao je Tači.