Georgiev: Prvi put da je Vučić nešto potpisao, a da nije raspisivanje izbora

Vesti 05. sep 202009:51 > 10:02
N1

Direktor Newsmax Adria Slobodan Georgiev izjavio je u Novom danu da je "za jednu malu zemlju svakako značajno da bude u Beloj kući, da bude na tom mestu". "Dobro je kada imate priliku uopšte da razgovarate sa najmoćnijim čovekom na svetu. Mislim da je u zbiru dobro da se Amerika zainteresovala. Ja sam prvi put video da gospodin Vučić bilo šta potpisuje, a da nije objava izbora", rekao je.

Govoreći o jučerašnjem susretu u Beloj kući, kaže da, „koliko smo videli, kada su obelodanjeni papiri, pošto je Vučić opširno govorio o tome, to je jedan papir na kome stoji njegov potpis, koji se zove ekonomska normalizacija“.

POVEZANE VESTI

„Jedan papir je potpisao on, jedan papir Hoti, a Tramp je potpisao zaista neko pismo, bar onako kako je na konferenciji za novinare objasnio Ričard Grenel. Nisam nikakav stručnjak za međunarodne ugovore, ima ljudi kod nas koji se u to razumeju, mi možemo kao laici da kažemo da je čudno da mi s nekim pravimo ugovor, a samo mi to potpisujemo, on ne“, kaže Georgiev.

Činjenica da se to dešava u Beloj Kući, ističe, mnogo znači.

„Ne samo za Srbiju, nego za celu regiju. Vidimo da posle tog događaja Tramp puno tvituje da miri svetove. Mislim da je u zbiru dobro da se Amerika zainteresovala. Ja sam prvi put video da gospodin Vučić bilo šta potpisuje, a da nije objava izbora“, kaže on.

Komentarišući nazivanje susreta „istorijskim“, kaže da je to naš narativ.

„Mi volimo te stvari, a pogotovo ako nam vlast kaže da je stvar istorijska. To da li je nešto istorijsko, mora da se gleda iz perspektive. Srpski predsednik ili predsednik vlade se ne viđa baš često s američkim predsednikom, za jednu malu zemlju svakako je značajno da bude u Beloj kući, da bude na tom mestu, dobro je kada imate priliku uopšte da razgovarate sa najmoćnijim čovekom na svetu“, kaže on.

Videćemo, kako je rekao, šta će biti u Briselu naredne nedelje.

„Grenel je opet govorio o tome, on je rekao da se sve radi zajdno s partnerima u Evropi. Meni izgleda da je administarcija američka odlučna, oni kažu ‘sad ćemo to da uradimo’ i oni to urade, nema tu mnogo premišljanja. Ja mislim da srpskoj delegaciji i Albancima nije bilo jednostavno prvi dan kad se razgovaralo, mislim da je to bilo ‘uzmi ili ostavi’, a da nisi mogao da ostaviš, vrlo je teško da dođeš u Belu kuću i kažeš ‘ja to neću da uradim'“, kaže.

„Milo Đukanović vlada nepristojno dugo“

Prema njegovom mišljenju, kaže, dobro je to što se desilo u Crnoj Gori.

„Milo Đukanović vlada nepristojno dugo, on je davno trebalo da se povuče iz politike. Videćemo da li će to poslušati, ili će sačekati da bude u nekoj vrsti kohabitacije sa vladom koju bi ove tri liste mogle da naprave“, kaže on.

Komentarišući ponavljanje izbora u Šapcu, kaže da ćemo videti danas šta će tamo da se desi.

„U Srbiji šta je ostalo – Čajetina, Svilajnac, ja se ne sećam da li ima još neka opština ili grad da nije u rukama SNS, Bujanovac nije, u Preševu je neka kao prekompozicija. To govori o želji Vučića da Srbija bude ono što je on uradio na Kosovu sa Srbima, dakle jedna lista. Ne bi me čudilo da imamo u budućnosti Srpsku listu u Srbiji, to je ekstremna jedna pozicija i politika. Na prvom mestu ne donosi ništa dobro nama ovde, a u budućnosti neće doneti ništa dobro ni SNS, ni njenom lideru“, smatra Georgiev.