Dačić: Za Izrael i SAD je bitno da Kosovo otvori ambasadu u Jerusalimu

Vesti 05. sep 202013:18 > 13:20
Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, izjavio je da je za Izrael i SAD bitno da Kosovo kao prva muslimanska zemlja otvori ambasadu u Jerusalimu.

On je ocenio da dogovori u petak u Vašingtonu nisu samo deo spoljne politike već i unutrašnje politike SAD kojima je Izrael jedan od glavnih strateških spoljnopolitičkih ciljeva. 

„Tači je više puta najavljivao da ukoliko Izrael prizna Kosovo, da će oni otvoriti ambasadu u Jerusalimu, što je potpuno suprotno stavovima svih drugih muslimanskih zemalja“, rekao je Dačić novinarima u Kragujevcu. 

Naveo je da to nije urađeno zbog Kosova, nego zbog Izraela. 

„Da li će do toga doći i kada će to biti, čuli ste i predsednika Vučića, koji je rekao da će i ovi naši postupci zavisiti od naših odnosa sa Izraelom i razvoja naše saradnje. Tako da o tome će se tek razgovarati“, rekao je Dačić. 

On je ocenio da u vezi s dokumentom potpisanim u Vašingtonu ima mnogo izazova jer svaka velika sila ili međunarodna organizacija ima neke svoje interese. 

„I tu se (u dogovoru) nalaze možda i neke teme koje nisu sastavni deo odnosa Beograda i Prištine, ali to su međunarodni odnosi“, zaključio je Dačić.