Lazarević: Slika iz Ovalne sobe bila kud i kamo povoljnija za Albance

Vesti 05. sep 202019:45 > 19:47
N1

Tatjana Lazarević s portala KoSSev kaže da Srbi s Kosova gledaju na sporazum podeljenih mišljenja, ali da je za Albance slika iz Ovalne sobe bila "kud i kamo povoljnija" - jer su videli dve delegacije koje ravnopravno sede i čuju predsednika SAD koji jasno govori o dve nezavisne države. Ipak, ocenjuje da je izostao "trijumfalistički odnos da je kosovska delegacija odnela pobedu" i da se danas broje tačke koje su jasan interes SAD. Navodi da i da je moguće da sporazum ne bude prihvaćen, mada profesori tvrde da nije potrebna ratifikacija.

Lazarevićeva je izjavila da su reakcije na severu Kosova podeljene „na one koji konzumiraju informacije sa Pinka i ostalih medijskih kanala i novina „iz tog paketa“, dakle na one koji su poverovali u „kobnu tačku“, da je pred Srbiju stavljen najgori sporazum ikad, kako je to rekao ministar u prošlom sazivu Vlade Siniša Mali, posle prve runde razgovora“ i na kritički nastrojene.

POVEZANE VESTI

 Kaže da su isti ti konzumenti (Pinka i sličnih medija) danas poverovali u naslov koji listom vidimo – „istorijski sporazum“.

Drugu grupu čine oni, kojih je, kako kaže, znatan broj, a koji prepoznaju nepovoljnosti ovog sadržaja – „taj jasni politički deo potpisanog dokumenta“, kao što su tačke koje su tiču telekomunikacija ili energetike, „i svega onoga što može da se nasluti kao mogući konflikt koji Srbija može da ima sa EU, Rusijom, Kinom ali i arapskim svetom“.

Među kritičkim glasovima, prenosi Lazarevićeva, upadljiv je broj onih koji ne prepoznaju nužno nepovoljan sadržaj potpisanog dokumenta, ali, kako kaže, zbog visoke doze lošeg iskustva koje Srbi sa Kosova imaju i nepoverenja prema onome što je sa terena visoke politike dolazilo i odražavalo se na kožu običnog čoveka – čuju se komantari  – „iz kojih će grmova narednih mesec dana izlaziti zečevi“.

Lazarević kaže da slika koju žive Srbi sa Kosova „umnogome odudara od harmonije i ljubavi koju smo gledali juče u Ovalnoj sobi“, s tim što je, kako ocenjuje, za Albance ta slika bila kud i kamo povoljnija, jer su gledali dve delegacije koje u ravnopravnim odnosima sede jedna naspram druge. Ona podseća da se i od Trampa čulo da se radi o dve nezavisne države. 

Lazarevićeva, osvrćući se na reakcije političkih subjekata, kaže da je Srpska lista samo eho poruka Aleksandra Vučića i Marka  Đurića naročito. Kosovski zvaničnici, s druge strane, ovo listom pozdravljaju, dodaje.

Moj utisak je da je izostao taj trijumfalistički odnos da je kosovska delegacija odnela pobedu, navodi Lazarevićeva.

Ona smatra da postoji svojevrsna zatečenost i iznenađenje na kosovskoj političkoj sceni zbog jasnih političkih tačaka koje se prepoznaju kao interes SAD, „pa se danas broji koliko se od tačaka odnosi direktno na odnose Srbije i Kosova i nije ih brojeno više od sedam do osam… Pa čak i ta osma u delu koji govori o pravima verskih zajednica itekako spominje ponovo restituciju žrtava Holokausta i jasno se odnosi na jevrejsku imovinu“.

Analitičari i oni koji prate stvari vide ostale tačke kao one u kojima su SAD jasno izrazile svoj interes, prenosi Lazarevićeva.

Na pitanje da li je moguće da sporazum ne bude prihvaćen na Kosovu, Lazarevićeva kaže da je to moguće, pod uslovom da dođe do procesa ratifikacije. Ona napominje da je situacija u kosovskom parlamentu drugačija od već vidljive harmonije u srpskom, pa navodi da čak i ukoliko bi svi poslanici opozicije glasali „ZA“ – može izostati većina za izglasavanje ratifikacije, tako što bi mogao da se oduzme mandat poslaniku Arifiju koji je glasao za ovu Vladu ali se naknadno utvrdilo da je izdat nalog za njegovo hapšenje zbog odsluženja zatvorske kazne, pa će njegov glas biti nelegalan.

Profesor ustavnog prava iz Prištine Enver Hasanij za Kohu je izjavio da za ove sporazume neće biti potrebna ratifikacija, jer se radi o unilateralnom obavezujućem aktu, prenela je Lazarevićeva, koja je rekla da je on hvalio ovaj sporazum.