Hasani: Sporazum je unilateralan pravni akt, ne treba da bude ratifikovan

Vesti 05. sep 202020:55 > 20:57
N1

Kosovo i Srbija potpisali su u Vašingtonu najprikladniji geostrateški sporazum od proglašavanja nezavisnosti Kosova i on ne treba da bude ratifikovan u Skupštini jer se radi o unilteralnom pravnom aktu, smatra bivši predsednik Ustavnog suda Enver Hasani.

POVEZANE VESTI

 U izjavi za Koha ditore Hasani je pohvalio potpisani sporazum kao najbolji geostrateški potez kosovskog rukovodstva od nezavisnosti. „Čvrsto verujem da je ovo posle nezavisnosti Kosova najprikladniji geostrateški potez kosovskog rukovodstva. Ima više razloga za to. Na prvom mestu, ovaj sporazum je deblokirao zastoj Kosova u odnosu na njegove prijatelje i saveznike“, kazao je Hasani.

Kao drugo, prema njemu, ovaj sporazum je Kosovo i Srbiju izjednačio pred Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropom, sužavajući tako manevarski prostor Rusije i Kine, a takođe je depolitizovao proces dijaloga i uklonio sa stola zastrašujuće opcije za podelu Kosova.

„I konačno, sporazum je Kosovo postavio kao ravnopravnu državu na evropskom tržištu i šire i dao mu snažnog saveznika – Izrael. To je zbog toga što se bezbednost ove zemlje povezuje sa bezbednošću Kosova i Srbije“, rekao je Hasani.

Hasani je dalje dodao da je ovaj sporazum unilateralan pravni akt kojim su Kosovo i Srbija preuzeli pravno obavezujuće obaveze prema SAD, Evropi i Izraelu.

„To ne treba da se ratifikuje, jer su njegove odredbe unilateralne obaveze koje se po svojoj prirodi ne mogu izvršiti samo tako. Za to su potrebni i drugi prateći akti i radnje koji će se operacionalizovati (primeniti) u praksi“, kazao je on.

Hasani smatra da kada počne konkretna primena delova sporazuma, možda će biti potrebno ratifikovati neke dodatne sporazume, poput onih koji se odnose na zajedničko korišćenje energije reke Ibar, zajednička ulaganja u energiju, puteve i infrastrukturu, u pitanjima vezanim za granicu i drugim koja imaju veze sa političkim suverenitetom, ljudskim pravima i slobodama, ili prenosom odredjenih aspekata bezbednosti na druge spoljne aktere.

Dodao je da su ova pitanja za budućnost i da ne štete dostignutom jer su prerogativ suverenih država i ne podrazumevaju gubitak suvereniteta ili teritorije zemlje.

Hasani je takođe rekao da, kada je ovaj sporazum u pitanju, ne vidi nikakvu problematičnu tačku za Kosovo, „osim ako strane same ne naprave probleme“.

Prema njegovim rečima, efekti ovog sporazuma su „integracija i konsolidacija kosovske državnosti na međunarodnoj areni“.