Darko Glišić proglasio pobedu SNS u Šapcu i izneo niz optužbi

Izbori 2020 05. sep 202023:24 > 23:34
Izvor: N1

Prema rezultatima sa 26 od 27 biračkih mesta u Šapcu, a jedno je još u fazi brojanja, lista SNS osvojila je 51 posto, rekao je predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić na konferenciji za novinare ispred sedišta stranke u tom gradu. Kako je naveo, u zavisnosti od tog jednog mesta, znaće se pozicija liste Metla.

Glišić je rekao da su „izborni uslovi bili najgori u istoriji“, da su članovi biračkih odbora ispred SNS „bili šikanirani i maltretirani ceo dan, da nisu mogli da priđu izbornom materijalu“ , kao i da nisu mogli normalno da učestvuju u izbornom procesu. Glišić je spomenuo i evroposlanicu Tanju Fajon, navodeći da ona želi da se „sačuva ogoljena diktatura, koju ona želi da sačuva besprizornim mešanjem“, nazvavši je u jednom trenutku i Tanjom Ajfon („Od ove Tanje Ajfon, Fajon kako se zove…“).

Pobedili smo Dušana Petrovića, Nebojšu Zelenovića, Tanju Fajon, sve one koji su na silu pokušali da otmu volju građana, dodao je. Glišić je izneo niz teških optužbi – da je članovima biračkih odbora SNS pokušano „svašta da im se sipa u kafu i u piće“, da im se „stavlja leksilijum i razni otrovi“, da je to naređivao, kako je rekao, Dušan Petrović, kao i to da nijedan predstavnik SNS nije mogao da bude predsednik ni potpredsednik biračkog odbora, da predstavnicima SNS nije bilo dozvoljeno da nadziru glasanje kod kuća osoba koje su nepokretne, kao i da je „izborni materijal nađen u kolima Nebojše Zelenovića i da policija vrši uviđaj“… Da li Tanja Fajon misli da su to fer izbori, upitao je.

Nema dileme da ćemo imati manje od 37 mandata, naveo je Glišić.

Okupljeni su skandirali lideru SNS Aleksandru Vučiću i vikali „pobeda“. Pobedu su, kazao je Glišić, posvetili predsedniku stranke, za kog kažu da se lavovski borio u Vašingtonu.

Među okupljenima bio je i funkcioner SNS, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i Vladimir Đukanović.

Podsetimo, pravo glasa imalo je 28 hiljada 896 birača, što je skoro trećina ukupnog biračkog tela u tom gradu. Izbori su ponovljeni na 27 biračkih mesta. Na glasačkom listiću bilo je 12 lista.

Tokom dana zabeležen je, prema navodima izborne komisije, veći broj nepravilnosti.

Naša ekipa je snimila ljude koji su zaustavljali građane koji su izlazili sa biračkog mesta i upućivali ih u nepoznatom pravcu. Naš reporter ih je upitao šta tu rade, a odgovorili su da uživaju u lepom i sunčanom danu, i iako su se nalazili u blizini automobila sa obeležjima SNS, rekli su nam da su samo simpatizeri SNS, a da je to slučajnost. Simpatizerka je upitala – a zašto vi postavljate suvišna pitanja.

Na pitanje N1 o tome, Glišić je rekao da „ako su bili na 50, 60 metara ne možete da zabranite ljudima da se kreću, da žive, jel treba da se iselimo iz Šapca“. „Nema nepravilnosti ako je lice udaljeno 50 metara (od biračkog mesta), može da radi šta hoće, to je Gradska izborna komisija propisala“, rekao je Glišić, koji je tokom obraćanja istakao da je njegov posao da ide širom Srbije i da organizuje stranku da učestvuje na izborima, a da su u Šapcu, kako je rekao, bili najgori uslovi.

Zelenović: Bilo dosta nepravilnosti

Gradonačelnik Šapca i lider stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je nešto ranije da je bilo dosta nepravilnosti.

„Važno je istaći da nažalost i ovaj novi dan izborni dan nije protekao kako smo se nadali. Puno kriminalaca, vozila iz Valjeva, Loznice, Beograda, iz Sremske Mitrovice, nekih ljudi sumnjivih kvaliteta koji su vršili pritisak na građane kako da glasaju, izvozili ih na biračka mesta… Puno neregularnosti“, rekao je Zelenović.

Kaže da je siguran da su birački odbori evidentirali sve neregularnosti, a da odluke o tome donosi Gradska izborna komisija. Ali jako mi je žao što se to desilo, očekivali smo da će se posle onoga što se desilo na prethodnim izborima, da će se SNS opametiti, da neće ovde dovoditi ljude sa strane i da će pustiti Šapčane sami da odlučuju, naročito ljude sa sela, dodao je Zalenović.

Građani su ranije danas rekli ekipi N1 da su tenzije bile veće nego 21. juna.

Televizija Šabac saopštila je da su njihovom snimatelju pretili funkcioneri Srpske napredne stranke u tom gradu, kada su na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Laza Lazarević“ pokušali da snime članove SNS-a, između ostalog i direktora Poljoprivredne stručne i savetodavne službe, koji su uoči glasanja zaustavljali birače.

U videu pogledajte šta nam je ispričala novinarka TV Šabac: