Zelenović traži poništavanje izbora na 27 mesta, SNS se žali na izborne uslove

Izvor: Nova.rs/ Vesna Lalić

Nebojša Zelenović, predvodnik liste "Šabac je naš" i aktuelni gradonačelnik tog grada, naveo je da će tražiti poništavanje izbora na svih 27 mesta na kojima se glasalo u subotu na ponovljenim lokalnim izborima. Na izborne uslove žalio se i predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić.

Zelenović tvrdi da su birači terani da javno glasaju, da slikaju glasačke listiće, kao i da je na najmanje dva biračka mesta bilo viška listića. Zato je, kako je rekao za portal Nova.rs, nemoguće utvrditi rezultate izbora.

On kaže da je u selu Ševarice ceo dan glasanja bio diskutabilan, a da je tamo birački odbor utvrdio višak listića. Kako ističe, nakon što je završeno brojanje i potpisan zapisnik, predsednik biračkog odbora se uputio ka Šapcu, ali je od strane „Sandokana i njegovih kriminalaca“ presretnut. „Pokušali su da mu uzmu vreću sa glasovima, ali on nije dozvolio. Došla je policija i u toku je uviđaj“, navodi Zelenović i dodaje da je prema njegovim informacijama, jedna osoba privedena, ali da ne zna ko je u pitanju.

Zelenović je nešto ranije večeras za N1 naveo da je tokom izbornog dana bilo dosta nepravilnosti.

„Važno je istaći da nažalost i ovaj novi dan izborni dan nije protekao kako smo se nadali. Puno kriminalaca, vozila iz Valjeva, Loznice, Beograda, iz Sremske Mitrovice, nekih ljudi sumnjivih kvaliteta koji su vršili pritisak na građane kako da glasaju, izvozili ih na biračka mesta… Puno neregularnosti“, rekao je Zelenović.

Kaže da je siguran da su birački odbori evidentirali sve neregularnosti, a da odluke o svemu tome donosi Gradska izborna komisija, a ne on.

Ali jako mi je žao što se to desilo, očekivali smo da će se posle onoga što se desilo na prethodnim izborima, da će se SNS opametiti, da neće ovde dovoditi ljude sa strane i da će pustiti Šapčane da sami odlučuju, naročito ljude sa sela, dodao je Zalenović.

S druge strane, SNS je proglasila pobedu. Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić ocenio je da su izborni uslovi bili, kako je rekao, najgori koje je video, pri tom podvlačeći da je inače zadužen u stranci da organizuje učešće na izborima širom zemlje.

Glišić je rekao da su „izborni uslovi bili najgori u istoriji“, da su članovi biračkih odbora ispred SNS „bili šikanirani i maltretirani ceo dan, da nisu mogli da priđu izbornom materijalu“, kao i da „nisu mogli normalno da učestvuju u izbornom procesu“.

Izneo je i niz teških optužbi –  da je članovima biračkih odbora SNS pokušano „svašta da im se sipa u kafu i u piće“, da im se „stavlja leksilijum i razni otrovi“, da je to naređivao, kako je rekao, Dušan Petrović, kao i to da nijedan predstavnik SNS nije mogao da bude predsednik ni potpredsednik biračkog odbora, da predstavnicima SNS nije bilo dozvoljeno da nadziru glasanje kod kuća osoba koje su nepokretne. Na kraju je izneo tvrdnju da je „izborni materijal nađen u kolima Nebojše Zelenovića i da policija vrši uviđaj“… 

Nekoliko puta je i spomenuo Tanju Fajon.

Na pitanje da li je istina da je SNS osvojila najmanje 36 mandata, dok su ostali osvojili 33, Zelenović kaže da je to laž. „Nije tačno. To je još jedna laž SNS, kao što je laž da je kod mene u kolima pronađena vreća sa glasovima“, navodi on.

Podsetimo, pravo glasa na ponovljenim izborima u Šapcu imalo je 28 hiljada 896 birača, što je skoro trećina ukupnog biračkog tela u tom gradu. Izbori su ponovljeni na 27 biračkih mesta. Na glasačkom listiću bilo je 12 lista.