Protest ispred Batuta zbog vakcina: "Decu vam ne damo"

Vesti 07. sep 202012:27 > 13:27
N1

Nekoliko desetina građana protestovalo je ispred Instituta za javno zdravlje "Batut" u znak protesta protiv, kako kažu, najavljenog testiranja vakcina protiv koronavirusa.

POVEZANE VESTI

Protest je usledio nakon što je u subotu novinska agencija Rojters prenela informaciju da je Srbija, zajedno sa Pakistanom i još dve zemlje, pristala da učestvuje u testiranju vakcine protiv koronavirusa koje je proizvela kineska kompanija CNBG.

Međutim, ministar zdravlja Zlatibor Lončar to je demantovao, rekavši da nisu ispunjeni uslovi da bi se takvo testiranje radilo u zemlji, rekavši da će zvaničnici biti ti koji će izaći pred javnost ukoliko do tako nečega dođe.

Protest predvodi dr Jovana Stojković koja je okupljenima rekla da je ministar prosvete najavio će roditeljima biti oduzimana deca ukoliko ih ne budu vakcinisani, pa zato okupljeni nose transparente „Decu vam ne damo“.

N1

Stojković povezuje vakcine sa milijarderom Bilom Gejtsom i tvrdi da ne postoje dokazi da su vakcine bezbedne i da mogu da izazovu ozbiljne neželjene reakcije.

Ona se zalaže za pravo roditelja da biraju šta je najbolje za njihovu decu. Okupljeni su i protiv najave da će deca koja budu imala simptome koronavirusa za vreme boravka u školi biti podvrgnuta testiranju bez saglasnosti roditelja.

Oko zgrade „Batuta“ bilo je nekoliko pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, protest je protekao mirno, a retko ko od učesnika nosi zaštitne maske.

Nakon protesta ispred „Batuta“ grupa se uputila ka zgradi Ministarstva zdravlja Srbije.