UZUZ: Više od 13.000 potpisa za peticiju protiv nacionalnog stadiona

Vesti 08. sep 202011:42 > 11:43
Izvor: Ministarstvo finansija

Više od 13.000 građana potpisalo je za deset dana peticiju protiv izgradnje nacionalnog stadiona u Beogradu, saopštilo je Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, koje je i jedan od pokretača inicijative.

„Naredni korak biće podnošenje zahteva za informacije od javnog značaja kako bi bila dostavljena studija o ekonomskoj isplativosti stadiona čija se izgradnja planira“, dodaje se u saopštenju.

Udruženje je navelo da je odluku o izgradnji stadiona u javnosti zastupao predsednik Aleksandar Vučić, koji nema formalnih ovlašćenja da donosi odluke povodom tog pitanja i da je, u momentima kada nova Vlada nije formirana, svako donošenje odluke na tu temu „tipična uzurpacija javnih ovlašćenja“.

„Opasna je zamena teza da stadion zapravo gradi jedan čovek, kako god se on zvao. U pitanju je projekat koji se finansira iz budžeta, dakle novcem gradjana Srbije. To je novac koji su gradjani poverili delu državnih institucija kako bi škole u koje im idu deca imale normalne toalete, kako bi u zdravstvu radio dovoljan broj lekara i kako ne bi čekali besciljno dugo preglede i lekarske intervencije, kako bi imali normalne puteve i infrastrukturu, a gradjani u udaljenim područjima kanalizaciju i vodovod“, dodaje se.

Organizatori inicijative smatraju da je 250 miliona evra, koliko je najavljeno da će biti uloženo u stadion, novac kojim se mogu rešiti mnogi životni problemi.

„Upravo zato želimo da organizovanjem ljudi sprečimo besciljno rasipanje naših para. Pozivamo sve gradjane da nastave sa potpisivanjem peticije ‘NE stadionu'“, dodaje se.