Vasiljević: Preseljenje ambasade u Jerusalim nije konačna odluka

Vesti 09. sep 202011:01 > 11:10
Insajder

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila je, gostujući na televiziji Prva, da su srpske službe bezbednosti upozorile državnu delegaciju da će biti tačke 10 tokom razgovora u Vašingtonu. Navela je da preseljenje srpske ambasade u Jerusalim "nije konačna odluka". Kaže da je potpisani sporazum zapravo "izjava o namerama", ali i obavezujući dokument. U tom sporazumu loših strana nema, on je najkorisniji za Srbiju i region Zapadnog Balkana, navodi. Dodala je da je moguće da će Ričard Grenel doći u Srbiju posle 20. septembra.

Ona kaže da preseljenje ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim nije definitivno.

„Preseljenje ambasade u Jerusalim nije konačna odluka. O sledećim koracima će se razgovarati i to sve zavisi od postupaka Izraela nakon toga. Mi za sada ništa nismo prihvatili i ništa nije potpisano. Ta tačka nije na našem papiru, ima je na papiru Prištine, nema je na našem papiru”, kazala je Vasiljević.

Na pitanje kako su na premeštanje ambasade u Jerusalim reagovale arapske zemlje, Vasiljević je navela da su reakcije uglavnom bile pozitivne i da Srbija „nema nikakvih većih zamerki“. „O tome će predsednik govoriti u narednom periodu“, najavila je Vasiljević.

Ona je rekla i da je srpska delegacija, koja je učestvovala na razgovorima u Vašingtonu, zahvaljujući našim službama bezbednosti imala naznake da će se na stolu naći „tačka 10“.

„Delegacija Srbije je otišla u Vašington uz saznanje da postoji mogućnost da će se na tom papiru naći nešto što ima veze sa zahtevom prištinske delegacije. Znate da su oni svoj odlazak u Vašington uslovili, učešće u pregovorima, da dođe do međusobnog priznanja između Srbije i Kosova“, rekla je Vasiljević.

Kako je objasnila, „mi smo imali (takve) informacije, naše bezbednosne službe su dobile informacije pred odlazak“ u Vašington.

Prema njenim rečima, Vučić je pokušavao evropske zvaničnike da upozori na mogućnost da se nađe ta tačka, imao je nekoliko telefonskih razgovora sa evropskim liderima, „pokušavajući da im objasni da se to može desiti“.

„Oni su rekli da toga neće biti već je to ekonomski sporazum, ali ste videli da se tačka 10 našla na papiru koji je stavljen pred Vučića“, rekla je Vasiljević.

Kako je navela, specijalni predstavnik američkog predsednika Ričard Grenel je nagoveštavao da će biti iznenađenja ali ne i šta konkretno.

„Vučić je rekao da je ta tačka za Srbiju nemoguća i da to Srbija nikada neće uraditi, da Srbija ne može da nastavi pregovore ako to ostane na papiru. Napravljena je pauza od dva sata za konsultacije, kada se naša delagacija vratila nazad u Belu kuću te tačke na papiru više nije bilo“, kazala je Vasiljević.

Vasiljevićeva je rekla da će posle 20. septembra, u Srbiju će doći Adam Boler i verovatno Ričard Grenel i tad će se, kako kaže, nastaviti razgovori o ekonomiji. „Nastavak pregovora u Briselu će biti krajem meseca i tad će tema biti osnivanje Zajednice srpskih opština i ekonomske obaveze“, navela je Vasiljević.

„Lavrov se izvinio zbog Zaharove“

Dodaje da je Vučić tokom boravka u Briselu razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Rusije, kao i da se Lavrov izvinio zbog Fejsbuk posta Marije Zaharove.

„Taj gest je bio neprimeren i nedostojan njene pozocije. Taj razgovor se dogodio dok smo mi bili u Briselu, a gospodin Lavrov se izvinio zbog nekorektnog gesta svoje saradnice. Ne mogu da pričam o detaljima, ono što smo hteli da kažemo je navedeno u saopštenju“, navela je ona.

O sedenju u Beloj kući

Vasiljević je rekla da je protokol sedenja u Beloj kući potpuno isti za sve zemlje, kao i da je Vučić sedeo naspram Trampa zbog epidemioloških mera.

„Da li ste vi videli da je u Prištini bilo ko reagovao na to kako je sedeo Hoti? To je protokol koji je uspostavljen od trenutka kad je pandemija počela – kako za sve, tako je bilo i za nas“, objasnila je Vučićeva savetnica za medije.