Studenti okačili transparent u Beogradu: "Za stadion ima novca, a za nas ne"

Vesti 09. sep 202011:56 > 11:58
Izvor: N1/arhiva, ilustracija

Studenti okupljeni u inicijativi "Kreni-promeni" okačili su danas na ulazu u Studentski park u Beogradu transparent na kojem piše "30 odsto za studente nema, 130 odsto za stadion ima".

U Rektoratu Univerziteta u Beogradu danas se održava sednica na kojoj se odlučuje o zahtevu za smanjenje 30 odsto školarine za narednu školsku godinu.

Studenti su predali zahtev za smanjenje školarine i peticiju koju je podržalo 11.500 ljudi, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Smatramo da se rektorka Ivanka Popović i predsednica KONUS nalazi na prekretnici jer je prvo izjavila da je zahtev razuman i da bi država mogla da pomogne, a zatim i da je predlog radikalan. Naš predlog je pravičan, ali vodi računa i o održivosti fakulteta, dodaje se u saopštenju.

Podsećamo, studenti iz Niša, Kragujevca i Beograda, u okviru tima „Kreni-Promeni“, pokrenuli su ranije inicijativu za smanjenje školarine od 30 odsto za narednu fakultetsku godinu, a peticija je predata predsednici KONUS Ivanki Popović i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

Oni su istakli da je donekle razumna mera predlog o smanjenju potrebnih ESPB bodova za budžetska mesta sa 48 na 42, imajući u vidu da na nekim fakultetima nije ispoštovan dodatni ispitni rok zbog kovid-19.

Pored smanjivanja broja bodova, neophodno je smanjiti i školarinu za 30 odsto, imajući u vidu prethodnu godinu kada je kvalitet nastave i usluge koje su dobili studenti bio znatno niži, ističu u udruženju „Kreni-Promeni“.