Radić: Krah spoljne politike, Srbija se jasno distancira od Rusije

Vesti 09. sep 202019:59 > 20:01
N1

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je za N1, komentarišući odluku Vlade Srbije da u narednih šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima, da nije bilo drugog izlaza iz krize u kojoj se zatekla naša vlast.

„Bilo je zaista nezamislivo kad je došlo do kraha spoljnopolitičkog koncepta, i odnosa prema Rusiji, nastaviti dalje u istom pravcu i zadržati kvalitetnu vojnu saradnj“, kazao je Radić za Dnevnik TV N1, i podsetio da je do zahlađenja rusko-srpskih odnosa došlo još pre mesec dana kada su u Moskvi saznali da je Srbija kupila kineski sitem protivvazdušne odbrane, a ne ruski, dok je, posle potpisivanja vašingtonskog sporazuma došlo do, kako je rekao, ekslpozije negativnih emocija.

„Nije slučajno i što je ministar (odbrane Aleksandar) Vulin taj koji to saopštava javnosti, u svom klasičnom tonu stvaranja slike o tome kako smo ugroženi, jer on je pre svega četiri dana sa ruskim minstrom (odbrane Sergejom) Šojguom rekao da je saradnja s Rusijom bolja nego ikada“, naveo je Radić ističući da je deo javnog mnjenja u Srbiji snažno proruski orijentisan, i da mu je teško saopštiti da relacije s Moskvom nisu kakve su bile.

Podsetio je i da EU već godinama podseća Srbiju da je nemoguće da bude deo Unije, a da ne poštuje zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, a da je u situaciji kada je jedna naša jedinica trebalo da ode u Belorusiji, na vojnu vežbu s Rusima i Belorusima, na samoj granici sa NATO zemljama, i to u scenariju koji je negativan za NATO, jedini izlaz bio da se nađe način da se ne ode.

Stoga je Radić, iako se odluka Vlade formalno odnosi na aktivnosti i sa zapadom i sa istokom, mišljenja da će u stvarnosti biti posledica isključivo na vojnu saradnju Srbije i Rusije, jer je bila planirana još jedna zajednička vežba sa njihjovom armijom.

„Jasno je da je posle vašingtonskog događaja Srbija na distanci prema istoku i da će ona biti dalje produbljena“, kazao je Radić.

Još jedan dokaz da je u Vašingtonu došlo do kraha srpske spoljne politike je, prema Radićevim rečima, problem Bliskog istoka i Vulinova najava da bi moglo da dođe do povlačenja srpskih vojnika iz mirovnih misija u inostrsntvu.

Naime, najveći broj srpskih vojnika u inostranstvu trenutno je u Libanu u, kako je istakao, mestima sa šiitskom većinom, odnosno uporištima Hezbolaha. A, kada se obavežete da Hezbolah označite za terorističku organizaciju, i da ambasadu i Izraelu prebacite u Jerusalim, onda zaista rizikujete protivakcije, jer je slika tamo, nažalost crno-bela – ili ste s nama ili ste protiv nas, upozorio je Radić.

Ipak, izrazio je nadu da će se situacija ubrzo vratiti u normalu, ali je podvukao da će vojska platiti cenu, jer se sada već prave planovi za 2021. godinu, i pripadnici Vojske Srbije izgubiće dosta ukoliko se saradnja sa međunarodnim partnerima uskoro ne nastavi.