NATO o odluci Srbije o vojnim vežbama: Nismo planirali nikakve posebne događaje

Vesti 09. sep 202021:27 > 21:27
Shutterstock

"Nismo planirali nikakve posebne događaje sa Srbijom u predstojećim mesecima, ali ostajemo posvećeni partnerstvu u interesu stabilnosti i bezbednosti regiona", reakcija je neimenovanog zvaničnika Severnoatlantske alijanse (NATO) povodom odluke Vlade Srbije da u predstojećih šest meseci prekine sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim partnerima.

Tu odluku Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, obrazložio je posle sednice Vlade tvrdnjama da se Srbija nalazi, kako se izrazio, pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije.

POVEZANE VESTI

 „U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO ni sa ODKB, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom. Naše učešće u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano“, naveo je Vulin u izjavi objavljenoj u sredu.

U pisanom odgovoru neimenovanog zvaničnika NATO-a Glasu Amerike je rečeno da Severnoatlantska alijansa sa Srbijom ima dugotrajno partnerstvo koje, kako je ukazano, ceni.

„Kao i sva naša partnerstva zasnovano je na potrebama partnerske države“, navedeno je u odgovoru Severnoatlantske alijanse.

Glas Amerike obratio se Peteru Stanu, portparolu Evropske unije, za komentar ovih tvrdnji ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina. Za sada nije upućen odgovor.

Vulin je, između ostalog, istakao da se od Srbije traži da odustane od vojnih vežbi sa Belorusijom.

“Od Srbije se traži da po cenu napuštanja evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na srpsku politiku, ali i srpski narod na Kosovu i Republici Srpskoj napusti planirane vojne vežbe sa Belorusijom”, poručio je Vulin – objavila je agencija Fonet.

Ministar odbrane tvrdi da takvi pritisci nemaju nikakvog smisla.

“Nisu utemeljeni u našim odlukama ili našim postupcima, pa čak ni u realnosti, rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja“, podvukao je Vulin.

Prethodno, Glas Amerike je izvestio da bi vojske Belorusije, Rusije i Srbije, od 10. do 15. septembra trebalo da učestvuju na zajedničkim vojnim vežbama u Belorusiji.

Prethodno je tu informaciju objavila agencija Rojters – pozivajući se na rusku novinsku agenciju RIA Novosti.

Istovremeno, Radio Slobodna Evropa objavio je u utorak da je belorusko ministarstvo odbrane na društvenoj mreži Telegram potvrdilo da će se vojna vežba „Slovensko bratstvo 2020“ održati u toj zemlji i da će učestvovati i vojske Rusije i Srbije.

Ministarstvo odbrane Srbije u utorak nije odgovaralo na upite Glasa Amerike o mogućem održavanju zajedničke vojne vežbe Rusije, Belorusije i Srbije.