Ambasador Palestine: Srbija od nas da nauči da kaže “ne”

Vesti 09. sep 202021:50 > 21:54
Nova S

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan kaže da ova zemlja, iako je direktno ugrožena odlukom Srbije da prebaci ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, neće preduzimati kontramere, ali poručuje da bi trebalo nekad pokazati hrabrost i reći "ne" velikim silama, u ovom slučaju Americi.

“Biće još decenija dobrih odnosa Srbije i Palestine. Naš je odnos takav da se ne zasniva na nekim privremenim ili ad hoc dokumentima, naši odnosi su principijelni. Ne očekujem da će ovo što se desilo da poremeti te odnose i ne bih želeo da do toga dođe, mada je nama tu naneta ozbiljna šteta. Videćemo u razgovorima sa našim prijateljima kako da usaglasimo naše stavove i da izbegnemo sve neprijatnosti”, rekao je Nabhan u “Među nama” na televiziji Nova S, prenosi portal Nova.rs.

POVEZANE VESTI

Na pitanje da li veruje da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću podmetnuta fascikla ili je sa namerom potpisao ovakav dokument, ambasador Palestine kaže:

“Ne verujem da je to sa namerom urađeno, ja bih isključio obe mogućnosti, jer znate ja nisam predsednik, ja sam ambasador, ali ja čitam sva dokumenta koje treba da potpišem. Drugo, to je verovatno učinjeno namerno od strane predsednika SAD. On u toj trci za Belu kuću, odnosno u kampanji, u stanju sve da uradi da bi sebi obezbedio uspeh i pobedu vršeći pritisak na razne načine na male zemlje, iskorišćavajući teškoće tih zemalja, obećavajući grdne paketa. Od toga, pitajte nas koji imamo mnogo iskustva sa njima, na kraju neće biti ništa. Kad obećaju 100 dolara pomoći, oni od toga uzmu 80. Mi smo mala zemlja i nemamo ni naftu, ni gas, ali smo im rekli ‘ne’. Treba biti hrabar i reći ‘ne’”, rekao je Nabhan.

On dodaje da Palestina svakako neće priznati Kosovo.

“Mi ne priznajemo Kosovo, ne samo zbog ljubavi prema Srbiji. Mi se pridržavamo međunarodnog prava i Rezolucije 1244 koji tretira Kosovo kao deo Srbije. Postoji i Rezolucija 478 koja svim zemljama zabranjuje da otvaraju ambasade ili priznaju Jerusalim za glavni grad Izraela. Mi tretiramo Kosovo kao etničko pitanje, koje treba da rešavaju dve strane pregovorima, kao što mi radimo sa Izraelom”, rekao je Nabhan i dodao da zapravo Kosovo može imati više štete od ovog sporazuma, nego Srbija.

“Postoji oko 40 zemalja islamskih koji priznaju Kosovo, a postoji saglasnost među gotovo svim islamskim zemljama da će prekinuti saradnju sa bilo kojom zemljom koja otvori ambasadu u Jerusalimu. Postoji opasnost po Kosovo da 40-ak islamskih zemalja povuče svoje priznanje i šta će im ostati. Oko 50 zemalja koje ih priznaje i šta im to onda znači “, zaključuje palestinski ambasador.