Vučić sa ambasadorima Višegradske grupe: Ključna uloga EU u dijalogu

Vesti 10. sep 202016:37 > 16:51
TANJUG /INSTAGRAM/BUDUCNOSTSRBIJEAV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa ambasadorima država Višegradske grupe, koje je obavestio o najvažnijim tačkama sporazuma iz Vašingtona, kao što su realizacija inicijative mini-Šengen i otvaranje kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu, saopšteno je iz Predsedništva.

Vučić je ambasadore Republike Češke Tomaša Kuhtu, Republike Slovačke Fedora Rosohu, Mađarske Atilu Pintera i Republike Poljske Rafala Perla, obavestio i o toku razgovora u Briselu, te je naglasio da je uloga EU u posredovanju u dijalogu između Beograda i Prištine ključna, kao i da je Srbija spremna da aktivno učestvuje u nastavku razgovora.

„Dogovor u Vašingtonu je postignut u cilju normalizacije ekonomskih odnosa sa Prištinom, što bi trebalo da dovede do ekonomskog prosperiteta, ali i boljeg života srpskog i albanskog stanovništva“, rekao je Vučić i dodao da će Srbija „da vodi dijalog sa Prištinom u dobroj veri i sa očekivanjem da njegov krajnji ishod bude održiv i obostrano prihvatljiv dogovor“.

On je istakao da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj i dugoročno opredeljenje Srbije.

„Zahvalni smo na snažnoj podršci koju imamo u procesu evropskih integracija od strane država članica Višegradske grupe, čije iskustvo smatramo neprocenjivim“, naglasio je Vučić.

https://www.instagram.com/p/CE9EBLbJzjr/

Istakao je da Srbija posebno uvažava pristup Višegradske grupe prema Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da je ova tema za V4 jedan od prioriteta i pored drugih važnih pitanja sa kojima se Evropa danas susreće.

„Smatramo da je sporazum o saradnji između Međunarodnog višegradskog fonda i Fonda za Zapadni Balkan pokazatelj prijateljskih odnosa V4 i regiona Zapadnog Balkana, koji zajedničkim naporima pospešuju društveno-ekonomski razvoj ovog dela Evrope“, poručio je Vučić.

On je naglasio da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih performansa našeg društva, posebno u oblasti demokratizacije i vladavine prava.

„Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu, kao i za unapređenje regionalne saradnje, uz poštovanje zaključenih sporazuma“, naglasio je Vučić i dodao da je u tom smislu Višegradska grupa izuzetan partner Srbije i zemalja Zapadnog Balkana.

Ambasadori V4 su se saglasili da je politika proširenja EU najbolji mehanizam za dostizanje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu, te su istakli da će V4 nastaviti sa aktivnom podrškom Srbiji u procesu pristupanja, imajući u vidu posvećenost naše zemlje reformama i usvajanju evropskih vrednosti i standarda u svim oblastima važnim za dobrobit građana.