Arhitekta: Beograd na vodi siluje panoramu Beograda

Vesti 10. sep 202020:26 > 20:29
Beograd na vodi
Shutterstock

Darko Reba, arhitekta iz Novog Sada, smatra da su projekti u vezi sa Beogradom na vodi megalomanski, te da sama njegova pozicija nije dobro promišljena i adekvatno izabrana, kao i da on (Beograd na vodi) "siluje panoramu".

„Beograd je glavni grad (Srbije) i razmera projekta Beograda na vodi je toliko velika da privalči pažnju na sebe… Imamo situaciju (nekadašnje) gradnje Novog Beograda, koja ni na koji način nije ugrozila stari deo grada. Ovaj novi Beograd siluje panoramu, radikalno, i nije na najbolji način promišljen. Te strukture, na toj poziciji, menjaju prepoznatljivu strukturu grada. Nije morao da bude na toj lokaciji“, rekao je Reba u Danu uživo na TV N1.

Govoreći o najavljenom projektu njegovog Novog Sada na vodi, rekao je da taj projekat nema taj naziv, već se radi o tri celine za koje se rade specifični projekti: Kamenička ada, Brodogradilište i Kasarna mornarice.

Njegova poruka u razvoju ovog projekta je da se ne naprave greške kao u Beogradu.

„Bitno je da sve važne projekte ispitamo kroz konkurse, bilo domaće ili međunarodne, gde bi mogli da dobijemo različite ideje i pristupe u prostorima koji treba da pojačaju kvalitet grada i da budu na ponos Novog Sada“, ocenjuje arhitekta.

Dodao je da je udruživanje građana u razne inicijative koje se bore protiv urbanističkog uništavanja, poput „Savskog nasipa“, boraca za zaštitu Košutnjaka ili Kosančićevog venca u Beogradu, veoma pozitivno.

„Gradsko tkivo je živ organizam, ono se menja i prilagođava potrebama ljudi koji u njemu žive. Nažalost, nekada su te promene veoma neadekvatne, naročito u odnosu novo-staro“, ocenjuje Reba.

„Svrha arhitekture je da se građanima napravi kvalitet, tako da je svako učešće građana po pitanju bilo kakvih promena u gradu jako bitno, i nadam se da će tih (građanskih) akcija sve više biti u gradu“, zaključio je novosadski arhitekta.