CINS: Vučićev kum ulazi u posao sa vetroelektranama

Vesti 14. sep 202020:44 > 20:55
N1

Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, postao je u avgustu suvlasnik firme "Crni Vrh Power" koja planira izgradnju vetroelektrane Crni vrh na teritoriji Žagubice, Bora i Majdanpeka, saznaje CINS i podseća da je Petrović već godinama u poslu sa malim hidroelektranama, a samo u 2019. godini država je od hidroelektrana povezanih sa njim otkupila struju u visini od 2,3 miliona evra.

Firmu „Crni Vrh Power“ iz Žagubice, čija je delatnost proizvodnja električne energije, prošle godine je osnovala firma „W-Line“ u vlasništvu Ivana Pantelića, koji je u martu ove godine postao i direktni vlasnik. Prema ugovoru o prenosu udela, u koji je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) imao uvid, Nikoli Petroviću je u avgustu preneto 50 odsto vlasništva firme za oko 37 hiljada dinara.

Reč je o kompaniji koja na tromeđi teritorija Bora, Majdanpeka i Žagubice treba da izgradi vetroelektranu „Crni vrh“, a vrednost ovog posla je, prema medijskim natpisima, oko 100 miliona evra. Planirana je izgradnja do 40 vetrogeneratora koji koriste snagu vetra za proizvodnju električne energije, od toga 21 na teritoriji Žagubice, 14 na teritoriji Bora i pet na teritoriji Majdanpeka.

Početkom juna Bor i Majdanpek su stavili na uvid plan detaljne regulacije područja vetroelektrane, što je jedan od uslova za kasnije projektovanje i izgradnju.

Nikola Petrović, direktor „Elektromreže Srbije“ (EMS) u periodu od septembra 2012. do kraja 2016. godine i kum predsednika Aleksandra Vučića, nije želeo da za CINS govori više o ovom poslu.

Petrovićev novi poslovni partner Ivan Pantelić je vlasnik firme „Kodar Energomontaža“, koja je specijalizovana za radove u oblasti prenosa i distribucije električne energije i telekomunikacionih sistema i opreme.

U konzorcijumu sa drugim firmama, „Kodar Energomontaža“ je u martu ove godine dobila od „Elektromreže Srbije“ posao izgradnje dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva. Na polaganju kamena temeljca za ovu izgradnju, u junu, bio je prisutan i Nikola Petrović. Tada je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio da to što pored sadašnje direktorke EMS-a sedi i Nikola Petrović „govori da se radi sa dugoročnom vizijom i kontinuitetom koji obezbeđuje realizaciju strateških projekata“.

CINS navodi da Nikola Petrović nije nov u poslu sa obnovljivim izvorima – na rekama u Srbiji se nalazi devet mini hidroelektrana (MHE) čije se vlasništvo dovodi u vezu sa njim. Osam MHE se nalazi u opštini Crna Trava, dok je jedna smeštena podno Kopaonika na reci Jošanici. Skoro sve su u vlasništvu „Eco Energo Group“, firme u kojoj je Petrović suvlasnik. 

Samo tokom 2019. godine ovih devet malih hidroelektrana je proizvelo i prodalo „Elektroprivredi Srbije“ (EPS) struju u vrednosti od oko 2,3 miliona evra. Te, kao i ranijih godina, ukupna zarada ovih MHE bila je u vrhu kada su u pitanju isplate EPS-a povlašćenim proizvođačima struje.