Nastavak tehničkog dijaloga u Briselu, prvo sastanak Đurić – Lajčak

N1

Delegacija Beograda koju predvodi direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić sastala se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom u Briselu. Posle bilateralnih sastanaka, dve delegacije sa EU posrednicima počinje nova runda trilateralnih razgovora, na ekspertskom nivou.

Ne zna se šta su teme, a kako javlja dopisnik N1 iz EU, Kosovo dovelo delegaciju ekonomskih stručnjaka, nikog ko bi se bavio ZSO. Tako da se pretpostavlja da o tome na trilaterali neće biti reči.

Kako dodaje, samo bateralno, Srbija je sa Lajčakom mogla to da potegne.

Podsetimo, delegacija Beograda insistira na tome da Zajednica srpskih opština bude prva tačka o kojoj će se razgovarati na današnjem sastanku.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak naveo jeda će se razgovarati o dve teme, ali među njima neće biti Zajednica srpskih opština, kako je to poručivala srpska delegacija.

„Predsednik Vučić i premijer Hoti su se dogovorili da njihovi pregovarači nastave razgovore o međusobnim finasijskim potraživanjima i statusu nevećinskih zajednica. Obe teme su vrlo kompleksne. Zato ćemo sutra razgovarati o finansijskim potraživanjima, a o sporazumima o nevećinskim zajednicama u narednim danima“, napisao je Lajčak ranije na Tviteru.

Lajčaku je juče odgovorio Đurić, koji je napisao da će, što se srpske strane tiče, danas prva tema biti Zajednica srpskih opština, jer je to tema koja je usvojena pod okriljem EU pre sedam i po godina. Dodao je da će moguća tema biti i pitanje imovine, privatne, državne i crkvene.