Čavić priča kako izgleda put do testiranja deteta na koronu i kritikuje Štab

Vesti 17. sep 202013:47 > 13:48
N1

Dušan Čavić, novinar, koautor emisije Marka Žvaka, ispričao je u emisiji N1 Studio Live iskustvo sa koronavirusom u njegovoj porodici, navodeći da je dete morao da testira o spostvenom trošku, da bi utvrdio da je pozitivno, uprkos tome što se javio nadležnoj zdravstvenoj ustanovi. Nakon toga nisu testirani ni kao kontakti, iako su se javili nadležnima. Čavić kaže da ima utisak da se Krizni štab bavi više time da se stvori slika da je sve pod kontrolom i da institucije nisu odgovorne, već građani. NJegov slučaj to demantuje.

U prve dve nedelje nastave u osnovnim i srednjim školama virusom korona zaraženo je 52 đaka i 20 zaposlenih, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević. Članovi kriznog štaba svakoga dana nas uveravaju da postoje pravila i protokoli kojih se pridržavaju i zdravstvo i prosveta. A kako izgleda kada se sa tim suočite u praksi?

Dušan Čavić, novinar, koautor emisije Marka Žvaka, ispričao je u emisiji N1 Studio Live, da je njegov sin dobio temperaturu, prošlog utorka uveče od 37,6, a sledećeg jutra je bila 37,4. „S obzirom na to da sam sam preležao kovid pre dva meseca i da nisam imao tu temperaturu koja ne prelazi 38, bilo mi je sumnjivo i pozvao sam Dečji dispanzer da pitam šta se radi. Rekli su da dođem, to je DZ u Bloku 44, dete su proverili – saturaciju koja je bila uredna, poslušali pluća i rekli da je to to, da dođe za dva dana, da ga držim kod kuće. Onda sam ja spomenuo taj svoj slučaj. Inače, ja kada sam imao simptome, koji su bili izraženi, otišao sam u kovid ambulantu, isto su mi slušali pluća, urađena mi je krvna slika i treći dan simptoma taj serološki test koji je pokazao da san negativan i oni su mi u ambulanti rekli – nije to kovid, a sutradan sam ostao bez mirisa i ukusa, tako da sam bio u izolaciji u kući… Supruga mi je s maskom unosila hranu, dete je bilo u stanu. Na kraju balade sam uradio privatno test na antitela i utvrdilo se da je to bio kovid“, priča Čavić.

Zbog svega toga sam insistirao na nečem višem, oni su u DZ rekli da mogu krv da izvade, a slika je u sredu pokazala da su malo povišeni monociti, navodi Čavić koji kaže da mu je rečeno da to ukazuje na neki virus, ali da ništa ne ukazuje na kovid i –  vidimo se ako treba, prekosutra.

Čavić je rekao da su onda samoinicijativno rešili da ga testiraju o svom trošku u Zavodu za biocide, da su odveli dete i u četvrtak popodne dobili pozitivan rezultat. Napomenuo je da je dete delovalo od srede zdravo, i da su, nakon dobijenih rezultata odmah obavestili učiteljicu.

I odmah sam poslao poruku Predragu Konu na Fejsbuku, pisao u petak Batutu pismo, naveo je. Supruga je, kaže, samoinicijativno bila od četvrtka u izolaciji. Naveo je da su zatim otišli u kovid ambulantu da se prijave i da im je rečeno da idu kući, da se jave samo ako imaju simptome i da testove na kontakte više ne rade.

Priča da ga je pozvao roditelj deteta koje ide u školu sa njegovim da ga uputi gde da ide, jer dete ima sličnu temperaturu. Kako prenosi Čavić, oni su otišli u isti DZ gde im je rečeno da ne mogu da vide ništa na osnovu toga što je dete imalo sinoć temperaturu i da dođu za 24 sata. „Onda je on rekao – dete mi ide u grupu sa pozitivnim detetom. Onda su oni rekli – pa, možemo krv da uzmemo“, preneo je Čavić, dodajući da je roditelj, vođen njegovim iskustvom da krvna slika nije ništa pokazala, tražio PCR testiranje, ali da je doktorka rekla da ne može.

Onda je otac tražio ime i prezime doktorke, da ima u vidu ko će eventualno biti odgovoran ukoliko se nešto desi, i onda su mu rekli da pričeka, i dali mu uput i to je dete pozitivno, navodi Čavić.

Kaže da je njegova supruga, zatim, u subotu dobila simptome.

Osvrćući se na poruke Kriznog štaba, Čavić kaže da ima utisak da se oni bave više time da se stvori slika da je sve pod kontrolom i da institucije nisu odgovorne, već građani. Predrag Kon je rekao za ovaj naš slučaj pre neki dan da je jasno da je do transmisije virusa došlo u dvorištu, odnosno van škole, navodi Čavić konstatujući da se time želi stvoriti predstava da je u institucijama sve ok. Ministar Lončar je juče izjavio da je ponosan na ono što su uradili Ministarstvo prosvete i epidemiolozi, dodaje i pita: „Koji epidemiolozi – da nismo testirali dete ne bi ni imali dva slučaja zaražene dece u školi“.

Znamo da je protokol da se deca ne testiraju, ali s obzirom na ovakvu sliku, pitanje je koliko će dece pozitivne biti u školi, kaže sagovornik N1.

Čavić kaže da je njegov utisak da doktori rade po protokolu, da je njima rečeno šta je sumnjivo, a ovo što smo imali nije bilo. Naveo je da je narednih dana, kad je išao da prijavi da je dete pozitivno, u dispanzer, sreo je u redu ženu koja je čekala sa svojim detetom u sredu, koja mu je rekla da je dovela i drugo dete sa simptomima, a da ih doktorka iz tog dispanzera vraća u školu.

Iskoristiću ovu priliku da kažem Predragu Konu da je moja supruga pozitivna i da je bila u izolaciji od trenutka od kada smo saznali da nam je dete pozitivno, od četvrtka uveče, i da to nije saznala tada, ona ne bi ni ta tri dana do svojih simptoma bila u izolaciji i ko zna kome bi sve proširila virus, rekao je Čavić.

Pitali su Kona, kako su mi rekli, šta bi se desilo da dete nije testirano, i on je rekao – ništa, jer nosi masku u kolektivu, ali desilo bi se to da bi moja supruga verovatno zarazila još nekog i rasejavala virus, istakao je. „Moram da saopštim tom čoveku da nismo svi veverice i da je on ovom izjavom sebe direktno svrstao u red odgovornih za potencijalno širenje virusa u Srbiji“, naveo je.

Smatra da se vlast kocka sa zdravljem ove nacije.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live: