Ujedinjeni protiv kovida: Ako bude smena – to je obračun, moraćemo da reagujemo

Vesti 18. sep 202013:58 > 13:59
Izvor: N1

Ukoliko bude smena lekara koji su i potpisnici proglasa "Ujedinjeni protivi kovida", to se može smatrati obračunom sa onima koji imaju drugačije mišljenje, poručili su lekari ujedinjeni oko te inicijative. U slučaju da se informacije o smenama ostvare, stekli bi se uslovi i za masovniji protest i za masovniji štrajk zdravstvenih radnika, naveli su, najavljujući i moguću akciju i pozivajući i građane da ih u tom slučaju podrže.

Postoji visok stepen sumnje o novim koracima koje preduzimaju direktori zdravstvenih ustanova, i ako to bude potvrđeno, sada bi se potpuno jasno pretvorilo u direktan obračun sa lekarima potpisnicima pisma, na razne načine, u ustanovama u kojima oni rade, naveli su lekari.

POVEZANE VESTI

 Oni su istakli da su informacije o smenama koje su do njih došle, posebno zabrinjavajuće, napominjući da su u pitanju još uvek nepotvrđene informacije i da brzo očekuju da utvrde da li su istinite ili nisu.

„Prema dostupnim informacijama, u toku je priprema smenjivanja naših kolega – načelnika odeljenja sa Vojnomedicinske akademije (VMA), kao i kolega iz Opšte bolnice u Novom Pazaru, koji su potpisnici inicijative. Ovo bi bio jasan pokazatelj da se drugo mišljenje, koje je u medicini potpuno normalno, ne samo ne toleriše, već u ovom sistemu smatra nepoželjnim, i to bi posebno bilo nedopustivo“, dodali su.

Među potpisnicima je već postignut konsenzus da je napad na samo jednog potpisnika napad na sve, pa će se postaviti, kako su naveli, tako i prema ovoj odluci, ako se ispostavi da je istinita, dodajući da da bi ovakav postupak samo predstavljao dalje urušavanje onoga što je preostalo od zdravstvenog sistema. „I to ne smemo dozvoliti, ni mi zdravstveni radnici, ni vi ostali, svi građani Republike Srbije“, upozorili su.

Ujedinjeni protiv kovida navode da, zbog odgovornosti koju nose kao zdravstveni radnici, smatraju da bi na eventualnu odluku o smenama morali da reaguju na odgovarajući način.

Zbog epidemiološke situacije protestno okupljanje većeg obima bilo bi zabranjeno, kažu lekari, dok štrajk iz objektivnih okolnosti trenutno nije u interesu građana. Ipak, dodaju, u slučaju ovakvih smena stekli bi se uslovi i za masovniji protest i za masovniji štrajk svih zdravstvenih radnika.

„Štaviše, zakonski zastupnik Opšte bolnice u Novom Pazaru bi sam morao, iz moralnih razloga da se povuče, usled činjenice da će upravo ustanova na čijem je on čelu ući u istoriju medicine, nažalost, u negativnom kontekstu. Na kraju, potpuno je jasno i da su se usled ponašanja velike većine direktora zdravstvenih ustanova, pa i bez opisanih smena na čiju potvrdu čekamo, stekli uslovi i za oštrije pojavne oblike građanske neposlušnosti. Direktori sa VMA i iz Novog Pazara, kao i svaki drugi direktor, posebno VD direktor moraju da shvate da su vlasnici zdravstvenih ustanova građani Republike Srbije, a da su oni nameštenici koji za svoj rad odgovaraju svih građanima. Oni, između ostalog, nemaju pravo da smenjuju bilo koga bez postojanja profesionalnih razloga, pogrešno misleći da nemaju nikakav oblik odgovornosti“, dodaje se u saopštenju.

Oni su zato pozvali građane da podrže zahteve te inicijative, koje će predstaviti i kroz akciju planiranu za subotu, koju nisu detaljnije pojasnili.

„Kao intelektualci koji žele da doprinesu boljitku društva, i sačuvaju zdravlje svih koji isto to društvo čine, a bez mogućnosti da razgovaramo sa institucijama koje su ostale neme, iako ćemo se i njima posebno obratiti, prinuđeni smo da u okvirima zakonskih okvira pozovemo sve građane na podršku zahtevima inicijative koji će biti naknadno predočeni kroz akciju koja je planirana za subotu, 26. septembra 2020. godine. Navedenu akciju smo počeli da pripremamo već danas, a za slučaj da se ispune uslovi, ista će biti i izvedena. O detaljima će zainteresovana javnost biti obaveštena u narednim danima“, navodi se.

Ujedinjeni protiv kovida na kraju su poručili da „tog dana Beograd treba da bude zaista beo grad, i ne samo Beograd“.