Janjić: Smene na VMA primer kako se politička moć stavlja iznad svega

Vesti 19. sep 202009:20 > 09:22
N1

Glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta Dragan Janjić je izjavio u Novom danu, govoreći o smenama načelnika tri odeljenja u Vojnomedicinskoj akademiji a koji su potpisnici inicijative "Ujedinjeni protiv kovida", da je to "eklatantan primer kako se politička moć i politička volja stavljaju iznad svega".

„Srbija je zemlja koja nema dovoljno lekara, Srbija je zemlja iz koje odlaze lekari i Srbija je zemlja koja otpušta lekare zbog javno izraženog mišljenja. To je direktno kršenje Ustava i svih demokratskih pravila“, smatra Janjić.

POVEZANA VEST

Prema njegovim rečima, „ne možete na taj način apsolutizovati političku moć i političku volju“.

„Mi imamo objašnjenja da je reč o reorganizaciji, ali je činjenica da se smenjuju upravo ljudi koji su javno izrazili svoj stav“, navodi Janjić i dodaje da su se povodom navedenog slučaja morale oglasiti institucije poput Ombudsmana.

Govoreći o najavljenoj akciji podrške „Ujedinjenima protiv kovida“ 26. septembra, Janjić je rekao da je javnost „jedino preostalo oružje“ u borbi protiv upliva politike, ali da će odziv zavisiti od odziva samih lekara.

Govoreći o godišnjici slučaja Aleksandra Obradovića i aferi „Krušik“, Janjić je ocenio da sa na tom primeru jasno vidi kako „ispod žita“ izvršna vlast i razni centri moći utiču na funkcionasnje organa vlasti, pa i pravosudnog sistema.

„Otežu se stvari da bi se zaboravilo. Ali stižu nove afere, pa se priča samo o njoj, pa o sledećoj itd“, kaže Janjić.

Janjić smatra da je sastanak u Vašingtonu bio važan jer je, kako kaže, Srbija potpisala političku obavezu da će se približavati Zapadu.

„To je proces, to traje. Biće ‘koprcanja’ i dalje, što je potpuno prirodno da se šteta svede na što manju meru i da se poslovi sa Kinom i Rusijom naprave drugačije“, kaže on, ali i dodaje da se sada dovodi u pitanje Rezolucija 1244 koja je „osnovni oslonac uticaja Rusije u regionu“.

Po pitanju buduće vlade Janjić kaže da će biti zanimljivo videti kakva će biti pozicija Socijalističke partije Srbije (SPS) jer smatra da će to pokazati „kako prevazilazimo jaz u odnosima sa Rusijom“.

„Jer socijalisti slove kao stranka koja bliska Rusiji i pretpostavka je da je Rusija zainteresovana da SPS ostane u izvršnoj vlasti. Kroz to kakvu će poziciju imati možda mogu da se cene odnosi Srbije i Rusije“, zaključuje Janjić.