I građani mogu da unaprede javne politike – utičite na odluke države

Vesti 20. sep 202017:07 > 17:09
N1

Jednostavnije administrativne procedure, bolje zdravstvene usluge i kvalitetnije obrazovanje neke su od stvari koje građani mogu unaprediti sopstvenim učešćem i angažovanjem u javnim politikama koje su u interesu svih građana. Evropska unija naročito insistira na unapređenju kreiranja i sprovođenja javnih politika u okviru reforme javne uprave. Na koji način je to ostvarivo?

Odgovor na pitanje šta su javne politike, tražimo na pravom mestu. Direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić kaže da se sam termin još nije odomaćio, ali da su javne politike u najkraćem – grupa mera države koja daje odgovor na neka od pitanja koja se tiču svih građana.

Kroz proces reforme javne uprave Srbija se trudi da unapredi i proces kreiranja i donošenja javnih politika kako bi poboljšala funkcionisanje brojnih oblasti delovanja države.

„Ako želimo kvalitetnije zdravstvene usluge usmerene prema samom pacijentu, ili želimo kvalitetnije obrazovanje, modernije obrazovanje kako bismo imali više šansi da se zaposlimo nakon završetka školovanja, ili želimo čistiji vazduh u glavnom gradu ili želimo da ne čekamo dugo u redovima, želimo efikasnu javnu upravu – pošto pričamo o reformi javne uprave „, kaže Tošić.

Da bi se iskristalisali prioriteti pomažu konsultacije – sa svim zainteresovanim stranama, jer se tako kroz proces kreiranja javnih politika zapravo i stvaraju dobri zakoni i drugi propisi.

„Mislim da tu mediji mogu da odigraju veoma važnu ulogu da pozovu što više građana i zainteresovanih strana da uzmu učešće da se zalažu za ono što je njima bitno i uopšte što je bitno svim građanima naše države“, ističe Tošić.

Ona objašnjava da je polazna tačka podnošenje inicijativa.

„Imamo jednu aplikaciju na našem sajtu, jako jednostavnu, bukvalno se napiše opis problema, i ne samo opis problema, može da bude i predlog rešenja. Kada dobijemo inicijativu mi moramo dobro da je sagledamo, da sprovedemo konsultacije sa širokim krugom zainteresovanih lica, da dobro razumemo problem jer tek kad se dobro razume problem onda će intervencija koju očekujemo da bude adekvatna s obzirom da će se odnositi na široki broj građana, privrednih subjekata, svih nas“, naglasila je direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike.

Vrata su otvorena i privrednicima, kaže Ninoslav Kekić, pomoćnik direktora Republičkog sekretarijata za javne politike.

„Mogu jednostavno da pošalju inicijativu jednostavnim jezikom napisanu da je potrebno npr. da se uradi reforma u sferi paušalnog oporezivanja, ukoliko su u pitanju preduzetnici. Ili ukoliko su nezadovoljni uslugama javne uprave u smislu pribavljanja određenih dozvola i licenci mogu direktno da upućuju koje dozvole i licence im predstavljaju problem odnosno sam taj gubitak vremena, proces koji javna uprava mora da sprovede njima predstavlja na neki način gubitak“, objašnjava Kekić.

Važnost uključivanja građana naglašava i Branko Radulović sa Projekta EU za reformu javne uprave u okviru Sektorskog reformskog ugovora.

„Ima jedna izreka koju ekonomisti često koriste da je put u pakao popločan dobrim namerama. Da bi se zapravo sprečile te pogrešne mere javne politike, da se donose loši zakoni da se sprovode neke druge mere koje nisu adekvatne, bilo bi dobro da se prikupi što više informacija, da se sagleda zapravo što bolje postojeća situacija a bez neke razmene informacija to zaista nije moguće“, ističe Radulović.

On dodaje da je Evropska unija kroz projekat podrške reformi javne uprave pružila značajnu podršku u domenu poboljšanja primene Zakona o planskom sistemu i dobrom planiranju javnih politika, kao i obukama i priručnicima koji državnoj upravi u Srbiji olakšavaju rad na kreiranju javnih politika, kako bi što bolje odgovarale potrebama građana i privrede.