Povlačenje Zakona o udžbenicima: Pritisci ili poboljašanja?

Vesti 27. maj 201518:24 > 18:29
N1

Tačno je dve nedelje od kada je Zakon o udžbenicima iznenada povučen iz skupštinske procedure. Ipak i dalje ostaje nejasno da li je Ministarstvo prosvete popustilo pod pritiskom izdavača ili Evropske unije. U tom resoru priznaju da je pritisaka bilo, ali obećavaju da se zakon već u junu, još bolji vraća pred poslanike.

Od Ministarstva prosvete do Skupštine, pa nazad, put je koji je prešao novi Zakon o udžbenicima. Na tom putu povratka svratio je i do Evropske unije. I to zahvaljujući izdavačima kojima je tekst, u poslednjem trenutku povučenog Zakona, veliki trn u oku.

U to su ubedili i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju koji se, zabrinut, Skupštinskom odboru za obrazovanje obratio zamerkama na Zakon, koje su identične amandmanima izdavača.

Predsednica odbora Aleksandra Jerkov zato ministra pita: “Da li to znači da se u međuvremenu dogovorio sa onima koje je sam detektovao kao osnovni problem u procesu izdavanja udžbenika zbog toga što je čak i obrazloženje Zakona vrlo neuobičajeno bilo prepuno ilustracija o tome kako izdavačke kuće, pre svega ‘Klet’, potkupljuju nastavnike?”

Pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov tvrdi da, iako ih je bilo, nisu poklekli pritiscima izdavača. Zakon su povukli kako bi napisali podzakonska akta. Ni Evropa, kažu, u ovom slučaju nije presudila.

“Nama je strašno drago da se poslanici Evropskog parlamenta bave obrazovanjem u Srbiji, ali s druge strane, od evropskih tela poput Evropske komisije nismo dobili nikakve ozbiljnije pritužbe na zakon, a to je važno, pošto mi sve zakone čak i one koje moramo u procesu evrointegracija da usaglasimo sa Evropom, čak i one koje ne moramo, prevodimo na engleski i šaljemo, zato što su sve sugestije uvek dobrodošle”, poručuje on.

Pravi razlog povlačenja Zakona iz Skupštine, ipak, otkriće novi tekst. Pisci Zakona tvrde da neće biti radikalno drugačiji.

Opširnije u prilogu Adama Santovca: