Nova stranka: Vučićeva vlada nepristojna i neodgovorna

Vesti 28. maj 201513:40 > 13:45
Tanjug/Sava Radovanović

Nova stranka je kritikovala premijera Srbije Aleksandra Vučića i članove Vlade što ni ovog četvrtka nisu došli da odgovaraju na poslanička pitanja, ocenivši da je to u najmanju ruku nepristojnost i neodgovornost prema građanima.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da je premijer Vučić samo dva puta za 13 meseci „skupio hrabrosti“ da odgovara na pitanja poslanika što, kako je istakao, govori o „nepristojnosti i kukavičluku“.

„Ne mora da se plaši, neka dođe da mu postavimo pitanja lično. Treba jedino da se plaši izbora“, poručio je Živković Vučiću i postavio mu nekoliko pitanja među kojima i o tome zašto kažnjava poljoprivrednike time što sprečava protivgradnu zaštitu.

On je rekao da je Srbiji potrebno godišnje 25.000 raketa, čija je cena oko 3,5 miliona evra.

„Te pare (3,5 miliona evra) godišnje iz budžeta dobije Srpska napredna stranka“, naveo je Živković.

Živković je pitao premijera i po kojem zakonu su formirani „Delivery Units“ – neformalni organi Vlade, ko su njihovi članovi, koji su im ciljevi i nadležnosti.

On je pitao ministra odbrane Bratislava Gašića po čijem zahtevu je 13. marta doneo odluku o poletanju vojnog helikoptera koji se srušio dok je prevozio bolesnu bebu, i koji propis mu je omogućio da donese takvu odluku.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević pitao je ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojšu Stefanovića ko stoji iza napada na pomoćnika ministra prosvete Milovana Šuvakova, kao i ko su nalogodavci napada na dekana Fakulteta političkih nauka Iliju Vujačića.

Pavićević je ministra prosvete Srđana Verbića upitao zbog čega je iz skupštinske procedure povučen Predlog zakona o udžbenicima.