KRIK: Britanska banka sprovela istragu o poslovanju Aksentijevićevog Mineka

Vesti 22. sep 202014:43 > 15:11
Izvor: Shutterstock

Britanska banka sprovela je istragu poslovanja moćnog rudarskog konglomerata Mineko (Mineco), koji vodi biznismen srpskog porekla, nakon što je saznala za novinarska otkrića o umešanosti predstavnika ove kompanije u korupcijske poslove u Srbiji i Rumuniji, objavila je danas Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

Kako je navedeno, banka je pronašla sumnjive transakcije u vrednosti od preko 15 miliona dolara i ugasila račun Mineka. Druga banka prijavila je američkom Trezoru kao sumnjive milionske uplate Mineka rudniku „Trepča“ na Kosovu, ali uprkos tome ta poslovna grupacija nastavlja da dobija državne koncesije na Balkanu, a učestvuje i u projektu koji finansira Evropska unija, saznaje KRIK.

Novinarska mreža OCCRP je 2013. otkrila da je tadašnji vlasnik grupe Mineko, britanski državljanin srpskog porekla Dimitrije Miki Aksentijević, podmitio rumunskog sudiju kako bi njegova firma pobedila u sudskom sporu, a da su njegovi direktori osumnјičeni za finansijsku prevaru u Srbiji — da su oštetili Navip, nekada jednog od najvećih domaćih proizvodjača alkoholnih pića.

Sredinom 2015. godine, Barclays banka, u kojoj je račun imala londonska firma iz ove poslovne grupe — Mineko LTD, pokrenula je istragu široke mreže njenih povezanih preduzeća.

Banka je otkrila 99 sumnjivih transakcija, u vrednosti od preko 15 miliona dolara, a za neke od njih je rekla da „potencijalno predstavljaju prihode od mita i korupcije“, pa je zatim zatvorila račun ove kompanije i podnela izveštaj odeljenju američkog Trezora koje se bavi suzbijanjem finansijskog kriminala (FinCEN). KRIK piše da Mineko sklapa ugovore sa vladama na Balkanu i upravlja nad pet rudnika u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Poseduje topionicu olova u Rusiji i uključen je u medjunarodnu trgovinu metalima u Londonu i Švajcarskoj. U odgovoru na pitanja novinara OCCRP/KRIK, grupacija Mineko je navela da jeste „prekinuta saradnja sa Barclays bankom“, ali da nemaju saznanja o tome da su banke prijavljivale njihove transakcije kao sumnjive.

Naglasili su da su Aksentijević i drugi koji su osudjeni za korupciju otišli iz vlasničke i upravljačke strukture kompanije.

„Nijedna kompanija iz Mineko grupe nikada nije bila predmet bilo koje zvanične optužbe i nije bila umešana ni u jedan privredni prestup“, piše u dopisu Mineka i dodaje da zapošljavaju više od dve hiljade ljudi, od kojih najviše u Srbiji i Bosni i Hrecegovini.

Mineko je istakao da u istraživanju KRIK-a ne uočava javni interes, „već samo mogućnost nanošenja štete poslovanju Mineko grupe“, koja je, kako je navedeno, „uvek poštovala sve propise zemalja u kojima posluje i radi transparentno“.