Tužilaštvo o paketima dosijea iz Specijalnog suda: Posvećeni smo istrazi

Vesti 22. sep 202020:09 > 20:29
Shutterstock

Specijalno tužilaštvo za zločine OVK saopštilo je, reagujući na saopštenja veterana OVK da su im od početka septembra stizali paketi sa dosijeima Specijalnog suda, da je posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična dela, "uključujući otkrivanje identiteta osoba koje bi mogle da budu pozvane na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije".

POVEZANE VESTI

Organizaciji veterana OVK su, kako su objavljivali, u više navrata do sada su stizali paketi sa dokumentima za koje se sumnja da su iz Specijalnog suda. Prvi paket je stigao početkom septembra i tada su naveli da su dobili 4.000 dosijea, a nedelju dana kasnije stigao je novi paket, nakon čega je predsednik te organizacije Hisni Gucati rekao da u novopristiglim dokumentima postoje izjave svedoka, ali ne i njihova imena.

„Tokom prošlih nekoliko nedelja, kancelarija je primila mnoga pitanja od novinara o izjavama koje je dalo Udruženje ratnih veterana OVK, koje se više puta upustilo u aktivnosti koje su, verujem, usmerene na miniranje dolične primene pravde. U to isto vreme sam primetio hvale vredni profesionalizam i moralni integritet kosovskih novinara i drugih komentatora u javnosti, od kojih su mnogi jasno rekli kako takve aktivnosti miniraju vladavinu zakona i kurs pravde. Želeo bih da iskoristim ovu priliku da pohvalim moralne novinare širom Kosova koji su odbili da publikuju dokumente koje su dobili, kao i mnoge novinare koji su nam dobrovoljno predali dokumente koje su primili od strane Udruženja veterana OVK i javno naznačili da bi učestvovanje u deljenju takvih informacija moglo da predstavlja krivično delo po Krivičnom zakoniku Kosova“, navedeno je iz kancelarije specijalnog tužioca Džeka Smita.

Specijalizovano tužilaštvo je, kako je istaknuto u saopštenju, posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična dela, uključujući otkrivanje identiteta osoba koje bi mogle da budu pozvane na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije.