U Novom danu o novinarskoj etici i integritetu

Vesti 23. sep 202013:53 > 14:00
N1

Već nekoliko dana društvene mreže bruje o tome da su voditelji emisije "Obavezno-Neobavezno" Igor Brakus i Smiljan Banjac objavili da su dobili obaveštenje da će radio Laguna, na kojem rade, prodati frekvenciju vlasniku Pinka i da oni u tome ne žele da učestvuju, zbog čega će raskinuti ugovor.

U objavi na društvenim mrežama naveli su da su i dalje zaposleni, ali da će posle realizacije biznis-aranžmana radio Lagune i Pinka pristupiti raskidu ugovora. Navodeći da ni na koji način ne žele da se njihova imena, neokaljana decenijama unazad dovode u bilo kakvu vezu sa budućim vlasnikom. O tome koja je to granica koja se ne prelazi kada je ugled u pitanju, o novinarskom dostojanstvu, o etici, o tome šta određuje profesionalni integritet novinara, ko sme da se zove novinarom, a kako to u našoj realnosti izgleda? Gosti teme jutra su radijski novinar i voditelj Igor Brakus i novinar Nedim Sejdimović.

Novinar nedeljnika NIN Zoran Preradović gost je Prelistavanja štampe.

Od početka godine u Srbiji je identifikovana zvanično 41 žrtva trgovine ljudima, što ukazuje na porast u odnosu na prošlu godinu. Borba protiv trgovine ljudima dodatno je otežana zbog pandemije koronavirusa, zbog čega je nevladina organizacija ASTRA pokrenula kampanju „Ne skreći pogled – trgovina ljudima nije paralelna stvarnost, već surova realnost“.

Kako slučajevi iz sudnice nadju svoj put do knjige? Koje teme brinu jednog sudiju, a kako ih pisac pretoči u pouku? Predstavljamo novu knjigu sudije Apelacionog suda i pisca Miodraga Majića.

„Belgrade SAXperience“, jedinstven međunarodni festival saksofona, održava se od 30. septembra do 3. oktobra. Šta nas očekuje?

Dizajner Bata Spasojević u petak premijerno predstavlja svoju novu muško-ženku kolekciju „New Beauty Chance“ za jesen-zimu 2020/2021, koja je inspirisana novom realnošću u okolnostima epidemije. Sa njim razgovara naša reporterka Dušica Jovanović.