Lutovac na suđenju članu DS u Bečeju: Podrška svakoj žrtvi progona režima

Vesti 23. sep 202014:50 > 15:05
Izvor: DS

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je, ispred zgrade Osnovnog suda u Bečeju, da će DS pružiti podršku svakom građaninu izloženom "progonu vlasti", jer se ne slaže s njom pružili pomoći pokazati mu da nije sam.

DS, rekao je on, to već čini u slučaju svog člana Vladimira Jovanovića, protiv koga se vodi postupak u Bečeju zbog kritike lokalne vlasti.

„Samo građani koji imaju hrabrosti da se suprotstave progonu mogu da oslobode i Srbiju“, rekao je Lutovac, prenela je DS.

Rekao je da je došao i da „ohrabri zaposlene u pravosuđu da ne podlegnu pritisku“, kao i da „podseti javnost koliko su evropske integracije bitne za Srbiju, jer ne možete biti deo evropske porodice bez vladavine prava i nezavisnog sudstva“.

„Danas je situacija takva da je Vladimir, da je prešao u Srpsku naprednu stranku, ne bi imao problema, a ovo je poruka za sve: ako kritikujete vlast, bićete zatrpani neosnovanim krivičnim tužbama, bićete provučeni kroz blato“, rekao je Lutovac.

DS je pomogla tom svom članu i angažovala advokata koji ga brani.

Jovanović je naveo da je „dobio 17 krivičnih tužbi za jednu poruku, jednu kritiku lokalne vlasti u zatvorenoj Fejsbuk grupi“.

„Nisam nikoga pomenuo imenom, ali se 17 odbornika navodno prepoznalo u mojim rečima i svaki traži istu naknadu od 50.000 dinara, ili ukupno 850.000 dinara. Sa sudskim troškovima, potencijalni iznos koji bih morao da platim je milionski. Jasno mi je da je ovo pritisak na mene kao člana DS, koji kritikuje vlast“, rekao je Jovanović.

On je rekao da su u vreme kada je bio predsednik Saveta mesne zajednice, lepili smrtovnice s njegovom slikom po Bačkom Gradištu.

Rekao je i da zbog toga što doživljava ima visok krvni pritisak i predinfarktno stanje.

U Bečej su, u znak solidarnosti sa Jovanovićem, došli i predsednik Pokrajinskog odbora DS Nebojša Novaković i član Glavnog odbora stranke Goran Radojev.