Zbog objave na fejsbuku 17 tužbi, sve od odbornika SNS i POKS-a i sve istovetne

Vesti 23. sep 202017:01 > 17:01
N1

Vladimira Jovanovića, člana Demokratske stranke i nekadašnjeg predsednika Mesne zajednice Bačko Gradište, tužilo je 17 odbornika vladajuće većine u Bečeju zbog, kako su naveli u tužbama, uvrede izrečene u jednoj zatvorenoj grupi na Fejsbuku. Svi su tražili po 50 hiljada dinara odštete, pa bi, ukoliko presude budu u njihovu korist, Jovanović uz sudske troškove mogao biti kažnjen sa preko milion dinara. Na ročištu u bečejskom osnovnom sudu podršku su mu pružili i čelnici stranke.

Ukupno 17 privatnih krivičnih tužbi stiglo je u oktobru na njegovu kućnu adresu. Sve zbog jedne objave na Fejsbuku iz maja, u zatvorenoj grupi „Politički forum Bečeja“. Sa profila pod njegovim imenom objavljen je komentar u kom se odbornici, bez navođenja imena i prezimena, nazivaju debilima i glasačkom mašinom.

„Uopšte se ne osećam krivim, jer ne vidim da sam ja nekog uvredio uopšte. Na kraju krajeva, taj fejsbuk profil je otvorila Demokratska stranka, odnosno moji saradnici 2012. kada smo imali predizbornu kampanju i na taj profil je mogao da dođe svako onaj kome sam ja dao šifru moje stranice“, rekao je Vladimir Jovanović.

Tvrdi da sporni status nije napisao, a tužbe koje su zbog njega usledile su mu, dodaje, narušile zdravlje. One su poslednje u nizu pritisaka koje, kaže, trpi od promene vlasti 2012. godine.

„Pokušaj reketiranja, kojekakve pretnje i svega i svačega je bilo, pa čak i posmrtne nalepnice su stavljali po selu. Ja ne mogu da kažem da je to direktno ta vlast, ali neko je to stavio“, kaže on.

N1

  Ko je „sa žalošću 2013. obavestio rodbinu i prijatelje da je preminuo“, pa čak i naznačio datum i vreme sahrane, pitanje je na koje od policije nikada nije dobio odgovor. Danas su mu, nakon još jednog u nizu sudskih ročišta, prijatelji i stranačke kolege pružili podršku.

„Naprednjaci kada su došli na vlast, obećali su borbu protiv korupcije i kriminala i to je bila osnovna stavka podrške građana. Umesto toga, oni su počeli da koriste poluge vlasti kako bi se obračunavali sa političkim protivnicima i kada vi nekog zasipate neopravdanim krivičnim prijavama, to je vrsta političkog pritiska, to je poruka političkim protivnicima“, kaže (Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke.

Jovanović je do jula 2019. bio na čelu Mesne zajednice Bačko Gradište. Dakle, i u vreme kada je komentar objavljen na društvenoj mreži. U međuvremenu je formirana nova vlast u Bečeju, pa na spisku njegovih tužilaca ima i bivših, ali i dalje aktuelnih odbornika vladajuće većine.

Svih 17 odbornika koji su privatnu krivičnu tužbu podneli protiv Jovanovića dolaze iz SNS-a i POKS-a. Sve njihove tužbe su istovetne, a takvi su i odgovori na pozive novinara da komentarišu suđenje – ćutanje.

Svi imaju i zajedničkog advokata Radomira Nešića, koji za N1 kaže da ne može komentarisati proces koji je u toku, ali i da za to nema odobrenje klijenata.