Sastanak Ujedinjenih protiv kovida i Lončara – dogovoreni koraci, bez protesta

Vesti 24. sep 202014:00 > 14:01
Izvor: N1

Lekari, potpisnici peticije Ujedinjeni protiv kovida, dva meseca nakon što su zatražili smenu članova Kriznog štaba, dobili su priliku da razgovaraju sa nekim od zvaničnika. Njih je danas primio ministar zdravlja, a na sastanku je dogovoreno da se ubuduće te sastaju na mesečnom nivou. Pored toga, odlučeno je i da se lekari koji su trpeli pritiske jer su potpisali peticiju nađu na nekom od narednih sastanaka sa ministrom Zlatiborom Lončarom.

POVEZANE VESTI

Vladi su se kao neformalna grupa prvi put obratili u julu, zbog tekstova o lažiranju broja obolelih i umrlih i tražili smenu Kriznog štaba. Za Štab su Ujedinjeni protiv kovida bili nekompetentni, a za Vladu nevidljivi. Upali su im u oči dva meseca kasnije kada su najavili protest i kada su se pojavili spiskovi smenjenih rukovodilaca odeljenja, odnosno lekara koji su hteli novi krizni štab.

„Ako ste vi stalno pod nekim pritiskom da će vam neko zbog toga što ste izrazili svoje mišljenje o ovoj epidemiji duvati za vrat i non stop ići za vama i reći možda ovo neće dobro da se završi po vas, lekar ne može da da svoj maksimum. Naše greške su najskuplje“, rekla je Anđela Gavrilović, neurolog iz bolnice na Zvezdari.

Neki nisu ni čekali kako će sve po njih da se završi pa su sami otišli iz te ustanove. Prema informacijama doktorke Gavrilović za poslednjih mesec dana u KBC Zvezdara to je učinilo deset lekara različitih specijalnosti. Tvrdi da je od ministra stiglo obećanje da će on rešavati nagomilane probleme i u toj bolnici i da će se njima baviti već od ponedeljka.

„Ono iza čega stoji ova država je da ovde ni u jednom momentu nikada neće biti revanšizma, niti će se neko prema nekome loše ophoditi“, rekao je ministar Zlatibor Lončar.

Novinarka: Vi ćete sve to ispitati?

„Naravno, samo što je ono što je neophodno da dobijemo adekvatne podatke.“

U prikupljanje tih podataka krenuće lekari sada i formalno organizovani u Ujedinjene protiv kovida. Za sada, kažu, nemaju nijedno rešenje kao dokaz, pa one koji to imaju na papiru, pozivaju da im se jave.

„Nakon toga moramo da imamo objektivan uvid u to zašto su smenjeni, možda nekad može da se smeni i neko ko je potpisnik naše, ukoliko se mi recimo složimo sa tim. Ne možemo da dođemo u situaciju da svako onaj ko je potpisnik apela je od tada nedodirljiv2, rekao je Vuk Vučić iz UPK.

„Ako se ispostavi da je smena bila zbog ovoga zbog čega ne bi smela da bude, to će se staviti van snage. Ako postoje profesionalni razlozi, kao što je Vuk Vučić rekao da su u pitanju neki profesionalni problemi, onda je to nešto drugo što nema veze sa peticijom. Ja lično verujem da su vršeni ti pritisci, jer ne bi se ljudi javljali, posebno se ne bi javljali meni“, rekao je advokat UPK advokat Nenad Vojinović.

Smenu Kriznog štaba, inicijalnom zahtevu lekara čija su se imena našla na peticiji, grupa doktora koja ih predstavlja sada nije tražila. Taj zahtev se iz smene pretvorio u redefinisanje, odnosno uključivanje u Štab nekih novih, stručnih, ljudi. Ministar je na to odgovorio – može, dajte imena i njih ću lično pozvati.