Vulin: Vučić predsednik svih Srba, treba da stvara "srpski svet"

Vesti 27. sep 202010:32 > 10:34
Izvor: N1

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ponovio je da predsednik Srbije jeste mora i treba da bude predsednik svih Srba gde god da žive i istakao da Aleksandar Vučić i treba da stvara "srpski svet".

„Da smo imali hrabrosti da u dve bivše Jugoslavije nacrtamo i kažemo gde živimo, ne bismo danas o ovome pričali. Ali nismo imali hrabrosti, a i velike sile nikada nisu dozvolile Srbima da se ujedine“, rekao je Vulin na TV Prva.

On je istakao da svi Srbi treba da donose zajedničke političke odluke u važnim pitanjima, da su se dosta „izvinjavali za Veliku Srbiju“, i dodao da teritorijalno ujedinjena Nemačka nije nikome problem, ali politički ujedinjeni Srbi jesu.

Vulin smatra da se ne meša u unutrašnja pitanja suseda, i postavio je pitanje da li je mešanje kada, kako je rekao „Crna Gora preti da će zabraniti Srpsku pravoslavnu crkvu ili kada Severna Makedonija pravi svoju crkvu na temeljima SPC.“

„Kada su u Hrvatskoj dovukli Borisa Miloševića na Kninsku tvrđavu, nije im trebao da ga vide Hrvati, nego Srbi, prevashodno Vučić kako bi pokazali da Srbi iz Hrvatske nisu deo ovog političkog prostora“, rekao je Vulin i ocenio da oni to ipak jesu, i da svi Srbi treba odluke da donose zajedno.

Na pitanje da li se plaši reakcije na ovakve izjave Vulin je zatražio da mu objasne šta nije isitina u onome što je rekao.

Vulin je komentarisao pisanje pojedinih medija iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore da predsednik Srbije Aleksandar Vučić stvara „srpski svet“.