Prvanović: Ako uđem u UO RTS primenjivaću "buldožer diplomatiju"

Vesti 28. sep 202013:46 > 13:59
N1

Istraživač u beogradskom Institutu za fiziku Slobodan Prvanović predao je danas REM-u potrebnu dokumentaciju za konkurs za člana Upravnog odbora (UO) RTS, rekavši da će ako uspe da uđe u UO primenjivati "buldožer diplomatiju", i da "nikakvi kompromisi niti pregovaranja ne dolaze u obzir, jer jednostavno zakoni moraju da se poštuju".

„Još pre nekoliko meseci sam pokrenuo inicijativu među kolegama u okviru akademske zajednice da tražimo da RTS poštuje zakone u sferi informisanja građanstva. RTS najdirektnije krši Zakon o javnim medijskim servisima, jer ne omogućava građanima potpune informacije, pristrasno postupa, zastupa interese vladajuće stranke, nema kritički odnos prema Vladi. Takva situacija traje ko zna koliko“, kazao je Prvanović u N1 Studio Live.

POVEZANE VESTI

„Zalagao bih se za zakonitost u radu i poštovanje zakona… Učiniću sve u okviru institucije sistema da uradim sve što mogu da dovedem RTS u zakonske okvire“, ističe on.

Na pitanje da li zadovoljava neformalni uslov, a to je politički, rekao je da „pretpostavlja da ga ne ispunjava, ali i da taj neformalni uslov ne bi smeo da bude uslov“.

„Ako se za to opredele, za taj neformalni politički uslov (članovi REM-a), onda žele da RTS nastavi da krši zakon. Time bi oni preuzeli odgovornost da su omogućili RTS-u da postane partijsko glasilo a ne javni servis“, ocenjuje Prvanović.

On navodi da ga je, kada je prvi put pokrenuo inicijativu unutar akademske zajednice za kritiku rada RTS-a, „obradovalo“, što joj se potpisom pridružilo 144 kolega, jer je očekivao da će je potpisati svega 10-15 njih.

„Ali, sa druge strane, nas ima oko 10.000 i ogromna većina ćuti i ne preduzima ništa, što mislim da je zaista sramno. Intelektualci imaju i tu društvenu ogovornost, moraju da budu društveno angažovani, da pomognu da država i društvo napreduju, a ne da vode računa kako da se umilostive vlasti, da dođu do novih projekata i honorara, i da zbog toga prećutkuju ono što primećuju, a sigurno primećuju u kakavom nam je katastrofalnom stanju i država i društvo“, kaže Prvanović.

„Krajnje vreme da se akademici i kolege odvaže da kažu šta misle“

Na pitanje da li je zbog svog istupanja u javnosti izložen pritiscima, on kaže da mu niko nije pretio, niti ga je ucenjivao – „ne fali mi ni dlaka s glave“.

„Mislim da bi tako prošle i moje kolege koje bi se pridružile akciji spasavanja Srbije. Ona je pred potpunim slomom, i što se tiče unutrašnjeg uređenja i međunarodnog položaja. Krajnje je vreme da se kolege odvaže i kažu šta misle, pre svega akademici, onda univerzitet, pa svi ostali“, smatra Prvanović.

On je podsetio da konkurs za člana UO RTS traje 15 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku (22. septembar), i da je konkurs raspisan za šest novih članova UO RTS i šest članova UO RTV.

Rekao je da koliko zna članovi REM-a nisu obavezni da pozovu kandidate na razgovor, „ali ja bih to voleo, dosta toga bih imao da im kažem“. Naveo je i da zna da ima još nekoliko kandidata, ali da ne zna koji su.