Hakeri iz Niša u sredu pred sudom, advokat jednog od njih traži veštačenje

Vesti 29. sep 202015:06 > 15:07
Shutterstock

Zbog teškog zdravstvenog i mentalnog stanja jednog od 11 uhapšenih programera iz Niša, advokat Dragoš Cukavac koji ga zastupa, kako kaže, tražiće veštačenje psiho-fizičkog stanja njegovog klijenta, jer smatra da je on procesno nesposoban.

I njegova i sudbina ostalih biće poznata u sredu kada bi pred Višim sudom u Beogradu trebalo da se odlučuje o zamolnici Sjedinjenih Američkih Država o izručenju, pišu Južne vesti.

Iako ne zna kakav će biti ishod, Cukavac kaže da će zatražiti veštačenje od postupajućeg sudije.

„Izručenje i sam pritvor bi teško izdržao. Priložena je sudu sva lekarska dokumentacija“, kaže Cukavac.

Porodica ovog čoveka kaže da njegovi zdravstveni problemi datiraju još od pre hapšenja. Za svoje tvrdnje porodica je novinarima priložila i medicinsku dokumentaciju.

„Od 2016. ima on probleme, pa nadalje. I pre svih događaja, hapšenja i ostalog“, kaže porodica.

POVEZANE VESTI

Novinari Južnih vesti imali su uvid u optužnicu i prateću dokumentaciju gde piše da je utvrđeno da su pojedini članovi grupe poslednjih godina stekli brojne nekretnine – stanove i lokale, a uz to su građani svedočili o luksuznim automobilima.

Ali porodica kaže da je njihov sin imao samo finansijske i zdravstvene probleme i da dinar tog novca nije video.

„Mi smo konstantno pod kreditima. Ne možemo da otplatimo ni kredite koje je on uzimao prethodnih godina. Došli smo u situaciju da jedva kupujemo njemu neophodne lekove. Njegova firma koja je nekoliko godina uspešno poslovala je sada u ogromnim dugovima. Duguje državi, duguje partnerima. Ništa on tu nije zaradio“,  pričaju članovi porodica.

U sredu bi pred Višem sudu u Beogradu trebalo da se odlučuje o zamolnici za izručenjem ove grupe koju su poslale Sjedinjene Američke Države.

Advokati uhapšenih su prvobitno tražiili odlaganje kako bi se upoznali sa sadržajem zamolnice i bili u mogućnosti da se izjasne pred sudom.

Grupa mladića i jedna trudnica, među kojima ima i državljana Crne Gore, Filipina i Austrije, svi sa prebivalištem u Nišu, uhapšeni su krajem jula. Njima se na teret stavlja krivično delo prevare kojom su, putem interneta, zaradili 70 miliona dolara.

Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u ceo slučaj umešalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja. Uhapšenima sada preti izručenje u SAD, gde bi se vodio čitav proces, a prema mišljenju advokata njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtev da im se sudi u Srbiji.