Ćerki majora Milana Tepića uručena statua povodom 29. godišnjice pogibije

Vesti 29. sep 202016:13 > 16:26
Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja

Povodom 29. godišnjice pogibije majora Jugoslovenske narodne armije Milana Tepića, prilikom napada na kasarnu JNA u Bjelovaru, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević uručio je statuu sa likom narodnog heroja njegovoj ćerki Tanji Tepić Rosić.

Ministar je tom prilikom ocenio da je Srbija postala „pravednija i bolja država“, jer je odala priznanje „junaku koji to zaslužuje“.

„Junački podvig Milana Tepića, koji je prilikom dizanja u vazduh skladišta naoružanja svesno žrtvovao svoj život za čast i odbranu srpskog naroda, ne sme da se zaboravi. Ovo je najmanje što možemo da uradimo za jednog takvog heroja, čime pokazujemo poštovanje i zahvalnost. Njegovo delo je veće od svih nas, ono je nemerljivo“, kazao je Đorđević, a prenelo Ministarstvo.

Podsetio je da je 2017. godine na Dedinju u Beogradu podignut i otkriven spomenik Tepiću kao „priznanje, ali i večno sećanje na istoriju i istinu koja ne sme da se zaboravi“.

Tepić je 29. septembra 1991. godine, u cilju sprečavanja predaje skladišta municije pripadnicima hrvatskog Zbora nacionalne garde (ZNG), minirao taj objekat u Bedeniku kod Bjelovara, u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava.

Ministarstvo odbrane

Pored Tepića, poginuo je i vojnik Stojadin Mirković koji, uprkos majorovoj naredbi, nije hteo da se preda.

Hrvatska strana je potvrdila gubitak 11 svojih vojnika, a posle predaje streljali su komandira straže na tom objektu Ranka Stevanovića.

Tepić je 19. novembra 1991. godine proglašen narodnim herojem, jedinim u ratu devedesetih, a Mirković je posthumno odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.