Agencija za sprečavanje korupcije "češlja" Zorana Gojkovića

Vesti 30. sep 202022:08 > 22:09
N1

Agencija za sprečavanje korupcije otpočela je proveru rodbinskih odnosa pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića i Zorice Šakan, vlasnice firme za nabavku medicinske opreme PTM iz Šapca, prenosi portal Nova.rs.

POVEZANE VESTI

 Kako je nova.rs početkom septembra već pisala da su Gojković i Šakan u rođačkim odnosima, čime je, kako navodi ovaj portal, upitan legitimitet brojnih javnih nabavki u kojima je PTM dobijao ugovore kako preko nabavki RFZO, tako i Pokrajinskog sekretarijata, nakon dvadeset dana oglasila se i agencija.

„Pred Agencijom za sprečavanje korupcije u toku je postupak prethodne provere ispunjenosti uslova za pokretanje postupka zbog povrede odredaba Zakona o sprečavanju korupcije protiv Zorana Gojkovića, pokrajinskog sekretara za zdravstvo“, navodi se u odgovoru Agencije, kojoj je Nova.rs pitanja o eventualnom sukobu interesa poslala 8. septembra.

Prema zakonu, Gojković je bio u obavezi da obavesti institucije o rodbinskoj povezanosti, što, sudeći po odgovoru Agencije, očigledno nije uradio.

Zakon, takođe, kaže da „sukob interesa između naručioca i privrednog subjekta obuhvata situacije u kojima predstavnici naručioca koji su uključeni u sprovođenje tog postupka ili mogu da utiču na ishod tog postupka, imaju direktan iki indirektan finansijiski, ekonomski ili drugi privatni interes, za koji bi se moglo smatrati da dovodi u pitanje njihovu nepristrasnost i nezavisnost u tom postupku“, navodi Nova.rs.

Gojković je za Nova.rs izjavio da ne želi da komentariše „ove insinuacije“, ali nije demantovao, niti obrazložio u kakvim je rodbinskim odnosima sa vlasnicom PTM, sem da mu nije „rođena“ sestra.