Ambasador Šib: NATO nastavlja da pomaže Srbiji u uništavanju naoružanja

Vesti 02. okt 202016:48 > 16:54
N1

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib i šef NATO vojne kancelarije u Beogradu Tomazo Vitale obišli su Tehnički remontni zavod Kragujevac (TRZ) i poručili da će NATO nastaviti da pomaže Srbiji u odlaganju i uništavanju opasne i zastarele municije i naoružanja, što će zemlju učiniti bezbednijom.

Kako je saopšteno iz Kanceralije NATO za vezu u Beogradu, TRZ je glavni srpski pogon za odlaganje neupotrebljive i opasne municije.

Njegovi kapaciteti i uslovi bezbednosti na radu su višestruko poboljšani donacijama i zajedničkim radom Srbije i NATO-a, od čega najdirektnije koristi imaju država, radnici Zavoda i stanovnici tog kraja.

Zavod je već dobio značajnu pomoć NATO agencije za podršku i nabavke (NSPA) finansiranu novcem iz Poverilačkog fonda NATO-a.

„Srbija poseduje velike zalihe zastarele i nestabilne municije koja može predstavljati veliki rizik ne samo za hrabre radnike u Kragujevcu, već i za gradjane i životnu sredinu“, naveo je šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu brigadni general Tomazo Vitale.

On je istakao da „ovaj projekat pomaže da se učvrsti dugoročna stabilnost i bezbednost u regionu“.

„NATO i njegove članice su pružili finansijsku pomoć koja je doprinela osavremenjivanju kapaciteta ovog postrojenja i omogućila sigurnost njenih zaposlenih, tako što je smanjen rizik od slučajnih eksplozija opasne i zastarele municije, kao što se dešavalo u prošlosti“, rekao je Vitale.

Nemačka najveći donator

Medju brojnim NATO članicama koje su finansijski doprinele modernizaciji postrojenja u Kragujevcu ističe se Nemačka kao najveći donator projekta koji sprovodi NSPA.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je da je ovo konkretan primer koristi bliskog partnerstva Srbije i NATO-a.

„Kao kroz mnogo drugih projekata, i kroz ovaj Nemačka želi da pruži podršku Srbiji i njenim gradjanima. Moja zemlja, kao članica NATO-a, posvećena je pomoći državama Zapadnog Balkana da bezbedno skladište svoje naoružanje i da na optimalan način unište neupotrebljivu i opasnu municiju. To je dobro za Srbiju i dobro je za čitav region“, rekao je Šib.

Projekat pomoći Tehničkom remontnom zavodu Kragujevac ima za cilj bezbedno odlaganje 1.300 tona municije. Projekat je započet 2016. godine, a za koji NATO saveznici izdvajaju 5,6 miliona evra.