Frakcija DS na izbornoj skupštini verifikovala predsednički mandat Lečiću

Vesti 03. okt 202013:19 > 14:13
Beta/Emil Vaš

Na izbornoj skupštini u Sava centru frakcije Demokratske stranke, koja se protivi aktuelnom rukovodstvu predvođenom Zoranom Lutovcem, verifikovani su mandati novoizabranom predsedniku Branislavu Lečiću, kao i novim potpredsednicima stranke.

Lečić je za predsednika frakcije DS izabran na izborima 26. septembra. Aktuelno rukovodstvo DS i predsednik Zoran Lutovac te izbore ne priznaju. Lutovac je zbog organizovanja izbora iz stranke isključio Lečića i još više od 50 članova.

Lečić je Lutovcu, kao i svim prethodnim predsednicima DS-a, uputio poziv da prisustvuju Izbornoj skupštini i da time, kako je rekao, stave tačku na sukobu u okviru DS.

U saopštenju se navodi da su 384 delegata verifikovali mandate Lečiću i potpredsednicima Dragoslavu Šumarcu, Jovani Jovanović, Petru Radojčiću, Milici Slijepčević i Vojislavu Jankoviću.

Predsednik Izborne komisije obavestio je prisutne delegate da je na izborima za Lečića glasalo 2.485 članova DS, što predstavlja 71 odsto članova sa pravom glasa.

Beta/Emil Vaš

Na početku Skupštine, delegatima se obratila Vida Ognjenović, osnivačica DS i predsednica Organizacionog odbora, koja je situaciju u stranci u prethodne dve godine uporedila sa „kolima koja su ušla u slepu ulicu i u njoj ostala parkirana“.

Ona naglasila da je zadatak svakog demokrate da stranku vrati njenim vrednostima, njenoj politici i borbi i rekla da za demokrate nikada nije bilo cene koja je previsoka za tu borbu.

Vida Ognjenović je podsetila da je sa 53 drugih kolega izbačena iz DS, ali da je to „odluka koja nema značaja jer je DS tamo gde su njene vrednosti“.

Lečić je u svom obraćanju delegatima rekao da, počevši sa današnjim danom, Srpska napredna stranka ima ozbiljnog protivnika, DS, „koji baš zato što kreće od nule mora pobediti“.

On je predstavio svoj program za Srbiju u tri tačke i najavio „beskompromisnu borbu protiv režima u kojoj će sve demokrate biti ravnopravne“.

Ponovio je svoj poziv svim bivšim predsednicima DS da se uključe u zajednički borbu i rekao da će njihova mesta ostati upražnjena sve dok oni sami ne budu došli i da je uveren da će se to sigurno desiti.

Lečić je pročitao i dokument koji je sa Skupštinu pripremio prvi predsednik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović „Šta nije demokratski“.