Vučić ni kao student ne nosi masku, a poziva na kažnjavanje, Krizni štab ćuti…

Vesti 04. okt 202018:09 > 19:15
Instragram buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana postao brucoš na beogradskoj Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi strukovnih studija. Međutim, iako, je prvog dana fakulteta sedeo rame uz rame sa kolegama, u startu se u odnosu na njih, ipak, izdvojio. Tokom predavanja jedini nije nosio masku u zatvorenom prostoru, uprkos epidemiološkim merama koje su doneli Republički krizni štab i Vlada. Inače, predsednik se gotovo mesecima slično ponaša i u javnom životu, na šta nadležni još uvek ne reaguju.

POVEZANE VESTI

Dok se za pojedine ministre aktuelne Vlade zna da vole da prepisuju, predsednik Aleksandar Vučić je odlučio da opet studira. Da je upisom trenerske škole, kako kaže, ostvario dečački san, najpre se pohvalio na društvenim mrežama. A kako je izgledalo prvo predavanje, umesto predsednika, obelodanile su njegove kolege iz studentske klupe.

„Kad je ušao, profesori su ga pitali gde želi da sedne, a on im je odgovorio da mu je svejedno. Direktor škole je tokom svog govora istakao da će od ove godine naš kolega biti predsednik Srbije. Priznajem, delovalo je neobično. I baš me interesuje kako će naš novi kolega uskladiti obaveze i koliko ćemo se često susretati na fakultetu“, rekao je Filip Korać, student Visoke sportske i zdravstvene škole.

Ipak, prvi susret sa kolegama nije protekao u skladu sa epidemiološkim merama. Jer, uprkos apelima nadležnih da su maske u zatvorenom prostoru obavezne, predsednik se na to, tokom predavanja, nije obazirao. Umesto na licu, masku je držao u ruci.

„Čudi me zaista da nakon slučaja sa američkim predsednikom (Donaldom) Trampom, koji je takođe odbijao da nosi masku želeći da pokaže kako njemu ni korona ni virus ne mogu ništa – i oboleo je od korone – i sad, posle takvog slučaja, da naš predsednik nastavi da se pojavljuje u javnosti bez maske – mislim da je to veoma loša poruka za građane“, ocenjuje Safeta Biševac, novinarka lista Danas.

„Nije dobro ubeđivati druge u ono što sam ne činiš. Čini ono što je adekvatno i što je politički celishodno. Masku mora imati najpre onaj koji je primer za sve druge i zato mi se čini da je dobro, ako je neko student, da bude običan student bez pompe i bez marketinga i da, konačno, nosi tu masku i sledi ono što je nametnutno svima drugima“, navodi sociolog Ratko Božović.

Na potez predsednika reagovala je Narodna stranka koja je saopštila da je podnela prekršajnu prijavu protiv Aleksandra Vučića zbog kršenja epidemioloških mera: „Vučić je na svečanom prijemu brucoša bio bez maske čime je doveo u neposrednu opasnost sve prisutne u prostoriji. Naročito je problematično što se na slikama koje je lično on postavio, vidi da je on jedini bez maske, kao i da njegova asistentkinja Suzana Vasiljević, koja nije student ove škole, nepropisno nosi masku.“

Sem na predavanju, predsednik Srbije se bez maske gotovo svakodnevno pojavljuje u javnosti. U jeku epidemije, propisane mere nije poštovao recimo ni dok je razgovarao sa vojnicima. Isto se ponašao i dok je obilazio gradilišta, ali i na sastancima sa koalicionim partnerima. A da je takvo ponašanje neprimereno, N1 je ukazala predsedniku pre nekoliko meseci.

„Što se mene tiče, ja prihvatam vašu kritiku i bez obzira što ona nije suštinska, već formalna, ja sam neko ko bi trebalo da daje primer ljudima u Srbiji i zato ću se postarati da što je moguće više, i tu vašu dobronamernu želju, u potpunosti poštujem“, rekao je, podsećamo, predsednik 15. jula.

Ipak, obećano nije ispunjeno. Za to vreme, predstavnici državnog Kriznog štaba na celu situaciju ćute.

„To je još jedan pokazatelj da se članovi Kriznog štaba plaše da prozovu glavnog političara u ovoj zemlji i naravno da postoje dvostruki aršini, pa znate – svi su ljudi jednaki, samo su neki jednakiji“, konstatuje Biševac.

Za one koji su obični građani, predsednik Aleksandar Vučić je pre nekoliko meseci najavio pooštrene mere i sankcije. Kako je tada rekao, nenošenje maski biće kažnjavano sa po 5.000 dinara. Hoće li za toliko biti tanji i budžet predsednika?