Bivši član Radne grupe za sporne privatizacije: Predmeti opstruisani

Vesti 06. okt 202023:23 > 23:29
N1

Bivši član Radne grupe MUP-a Srbije za 24 sporne privatizacije Siniša Janković izjavio je da su, nakon početnog perioda euforije u radu te grupe, neki najznačajniji predmeti opstruisani na razne načine.

„Ono što se dešavalo u Radnoj grupi, nakon kratkog perioda euforije, pretvorilo se u noćnu moru, jer su neki najznačajniji predmeti opstruisani na razne načine. Cilj je bio da se unište, pa je Radna grupa rasformirana, sa neformalnim objašnjenjem da mnogo košta“, rekao je Janković na promociji svoje knjige u Media habu Nezavisnog društva novinara Vojvodine u Novom Sadu.

Dodao je da nakon dve godine rada, „to jest više mučenja“ u Radnoj grupi, politička korupcija „ne da nije pobeđena, nego je napredovala“. 

„Jedino što mi je preostalo je da istinu branim pisanjem, te sam se trudio da knjigu napišem na zanimljiv način, koristeći književne elemente, kako bi bila pristupačna široj čitalačkoj publici“, naveo je Janković. 

Dodao je da je prvu belešku sačinio pre 10 godina, odnosno dve godine pre nego što je Radna grupa osnovana. 

„Na to me je navela direktna opstrukcija predmeta pančevačke Azotare. Nisam bio svestan da sam još tada doneo odluku da napišem knjigu, rekavši sam sebi: ‘E, neće moći ovo tek tako da prođe'“, kazao je Janković.

Knjigu „Oči u oči sa političkom korupcijom – Priča o Radnoj grupi MUP-a za 24 sporne privatizacije i druge još spornije priče. Autentično kazivanje bivšeg člana Radne grupe“, autora Siniše Jankovića objavilo je udruženje građana Institut za istraživanje korupcije Kareja iz Pančeva. 

Knjiga je objavljena u okviru projekta „Suprotstavljanje političkoj korupciji u Srbiji na primeru Radne grupe za 24 sporne privatizacije“. Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo iz Srbije.

Autor Siniša Janković iz Pančeva radio je 31 godinu na poslovima suzbijanja kriminaliteta, a poslednjih deset godina bio je šef Odseka za privredni kriminalitet Policijske uprave u Pančevu, u zvanju glavnog policijskog inspektora. Poslednje dve godine radnog veka bio je šef tima i član Radne grupe Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije za 24 sporne privatizacije.

Janković u knjizi u prvom licu jednine opisuje policijske akcije koje je kreirao i u kojima je učestvovao, posebno one koje su opstruisane. Citira razgovore sa nadređenima, ali i akterima političke korupcije, trudeći se da čitalac oseti da je i sam učesnik.